Curtea Supremă a Statelor Unite a dispus luni să se închidă procedurile judiciare angajate împotriva lui Donald Trump, în numele unei clauze a Constituţiei care interzice unui preşedinte să accepte venituri de origine străină, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două dosare - care vizează hotelul pe care Donald Trump îl deţine la Washington - sunt ”caduce”, stabileşte cea mai înaltă jurisdicţie, care ia astfel act de plecarea sa de la Casa Albă.

Imediat diupă alegerea miliardarului republican, în 2016, proceduri au fost intentate - la Washington şi New York - în numele ”clauzei veniturilor (emoluments)” din Constituţie, care interzice oricărei persoane care ocupă o funcţie publică să accepte retribuţii de origine străină - fără acordul Congresului.

Reclamanţii apreciau că delegaţii străine privilegiau Trump International Hotel, situat în apropiere de Casa Albă, în speranţa intrării în graţiile preşedintelui, incălcând prin acest lucru această regulă.

Preşedintele, susţinut de către secretarul Justiţiei, le-a replicat că această clauză vizează să împiedice agenţii publici să primească mită şi nu să facă afaceri.

Tribunale americane au pronunţat hotărâri contradictorii, iar Curtea Supremă nu are, până la urmă, ultimul cuvânt în această problemă juridică.

Această încheiere îi luminează un pic orizontul juridic lui Donald Trump, care rămâne cu toate acestea încărcat.

Acuzat de faptul că şi-a încurajat susţinătorii să ia cu asalt Capitoliul la 6 ianuarie, el urmează să fie judecat în Senat în februarie cu privire la ”incitare la insurecţie”.

Justiţia federală anchetează de asemenea cu privire la plăţi către două foste presupuse amante ale lui Donad Trump, în schimbul tăcerii acestora, în 2016, care ar putea constitui încălcări ale legislaţiei privind finanţarea campaniei electorale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.