Curtea Supremă americană a deschis calea punerii în aplicare a concedierilor masive ale funcţionarilor federali vrută de către Donald Trump, prin ridicarea unei suspendări hotărâtă de către un tribunal din California în urmă cu două luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O judecătoare, Susan Illston, a hotărât în prima instanţă, în mai, o suspendare temporară a concedierilor la scară mare a angajaţilor federali,pe motiv că acest tip de măsuri necesită probabil o undă verde a Congresului american.

Ordonanţa celei mai înalte jurisdicţii americane, pronunţată marţi, poate costa locul de muncă zeci de mii de funcţionari federali.

Însă Curtea Supremă subliniază că hotărârea sa de marţi nu se pronunţă cu privire la ”legalitatea planurilor de reducerea a efectivelor şi de reorganizare a unor agenţii (federale) elaborate sau aprobate”, care decurg din directive date de către Donald Trump încă sin primele săptămâni ale celui de-al doilea său mandat.

Ea se pronunţă asupra decretului prezidenţial care se afllă la originea acestor restructurări de anvergură de la 11 februarie.

În acest text, preşedintele republican ”ordonă agenţiilor (federale) să planifice reorganizări şi reduceri de efective «conform legislaţiei în vigoare»”, scrie judecătoarea progresistă Sonia Sotomayor, în acord cu majoritatea celor nouă magistraţi care fac parte din Curtea Supremă.

Astfel, Curtea stabileşte că ”Guvernul este în poziţia să obţină câştig de cauză în privinţa argumentului său potrivt căruia decretul executiv este legal”.

”LIMITE JURIDICE”

În schimb, ”planurile însele nu sunt supus acestei Curţi în acest stadiu, iar noi nu avem astfel ocazia să examinăm dacă ele pot să fie şi dacă vor fi puse în aplicare cu respectarea limitelor juridice”, subliniază judecătoarea Sotomayor.

Ele se vor afla, fără îndoială, în centrul unor bătăţii juridice îndelungate.

În acest stadiu, Curtea Supremă lasă mână liberă jurisdicţiei de primei instanţă să se pronunţe.

În avizul său de dezacord, ”dintr-un motiv sau altul, această Curte judecă că este bine să intervină acum şi să-l autorizeze pe preşedinte să distrugă tot ce-i stă în cale încă de la începutul acestui litigiu”, denunţă judecătoarea progresistă Ketanji Brown Jackson.

”Preşedinţii dispun de o anumită putere discreţionară să reducă funcţia publică federală, însă ei nu pot restructura în mod fundamental Guvernul federal numai ei singuri”, subliniază ea.

Donald Trump, care s-a întors la Casa Albă la sfârşitul lui ianuarie, a făcut din funţcionarii publici una dintre principalele sale ţinte.

Miliardarul republican a operat rapid tăieri drastice în administraţia federală şi în cheltuielile publice, prin intermediul unei Comisii (DOGE) conduse la momentul respectiv de către Elon Musk, un fost consilier apropiat cu care s-a certat ulterior.

Principalul sindicat american al funţcionarilor federali - American Federation of Givernment Employees (AFGE), asociat cu alte sindicate şi organizţaii nonguvernamentale (ONG), a dat în judecată Guvernul Trump, argumentând că preşedintele şi-a depăşit atribiuţiile ptin aceste concedieri masive, decise fără aprobarea Congresului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.