Curtea Penală Internaţională resinge decizia preşedintelui american Donald Trump de a autoriza impunerea unor sancţiuni economice unor oficiali CPI cu scopul de a descuraja această jurisdicţie să efectueze proceduri împotriva unor militari americani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Adunării statelor parte la CPI, judecătorul O-Gon Kwon, a respins joi, într-un comunicat, aceste măsuri, care ”ne obstrucţionează efortul comun de luptă împotriva impunităţii şi garantării aplicării obligaţiei de a da socoteală pentru atrocităţi în masă”.

Angajat deja într-o ofensivă fără precedent împotriva CPI, Donald Trump a ridicat tonul joi şi a anunţat sancţiuni economice cu scopul de a descuraja Curtea să aducă în faţa justiţiei militari americani în urma implicării lor în Războul din Afganistan.

Este vorba despre o ripostă directă faţă de o hotărâre pronunţată în apel, în martie, de Curtea cu sediul la Haga, în Olanda, de a autoriza deschiderea unei anchete cu privire la crime de război şi crime împotriva umanităţii în Afganistan, în pofida opoziţiei administraţiei Trump.

Ancheta, cerută de către procurorul CPI Fatou Bensouda, vizează între altele atrocităţi care ar fi fost comise de către militari americani în această ţară, în care Statele Unite poartă, din 2001, cel mai lung război din istoria sa.

Agenţia centrală americană de Informaţii (CIA) a fost acuzată, de asemenea, de tortură.

”Este vorba despre ultimul dintr-o serie de atacuri fără precedent la adresa CPI, oinstituţie judiciară internaţională independentă”, a denunţat  Curtea într-un comunicat separat.

”Aceste atacuri constituie o escaladare şi o tentativă inacceptabile de aducere atingere dreptului şi procedurilor judiciare ale Curţii”, subliniază CPI.

”Ele sunt anunţate cu scopul declarat de a influenţa acţiunile unor oficiali CPI în cadrul unor anchete independente şi obiective şi unor proceduri judiciare imparţiale ale Curţii”, adaugă Curtea.

NETANYAU SALUTĂ SANCŢIUNILE LUI TRUMP

Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat, joi, decizia lui Trump de a autoriza să se impună sancţiuni economice CPI, care anchetează cu privire la militari americani.

”Această Curte este politizată. Obsesia sa este o vânătoare de vrăjitoare împotriva Israelului şi Statelor Unite şi altor democraţii care respectă drepturile omului. Însă ea închide ochii în faţa celor mai răi gropari ai drepturilor omului din lume, între care regimul terorist din Iran”, a apreciat Netanyahu într-o conferinţă de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.