Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia ajung luni la cea mai înaltă instanţă ONU, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), care se ocupă de disputele între state şi unde judecătorii încep audierea cererii Kievului de a ordona Moscovei să pună capăt întregii susţineri pentru separatiştii proruşi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina a sesizat CIJ în luna ianuarie, acuzând Moscova de încălcarea convenţiilor ONU privind lupta împotriva terorismului şi antidiscriminare prin susţinerea oferită grupărilor separatiste din Crimeea şi din estul Ucrainei, unde luptele s-au soldat în ultimii trei ani cu circa 10.000 de morţi.

Rusia a negat în repetate rânduri că ar fi trimis trupe sau echipamentele militare în estul Ucrainei şi, potrivit aşteptărilor, va respinge jurisdicţia instanţei.

Tensiunile au escaladat de când un grup de politicieni ucraineni şi veterani militari au impus, luna trecută, o blocadă feroviară a transporturilor din zonele controlate de separatişti, vizându-le inclusiv pe cele de cărbune. Acest lucru a provocat dificultăţi economice pentru ambele părţi.

Potrivit plângerii depuse în instanţă de Ucraina forţele separatiste spriinite de Moscova au comis acte de terorism. Printre acţiunile invocate se numără bombardarea unor zone rezidenţiale, dar şi doborârea avionului Malaysian Airlines MH17, în iulie 2014, soldat cu moartea a 298 de pasageri şi membri ai echipajului.

În septembrie 2016, o echipă de anchetă formată din şase ţări şi condusă de Olanda a conchis că avionul a fost doborât de o rachetă Buk, de fabricaţie rusă, lansată dintr-o zonă controlată de forţele pro-ruse. Echipa nu a identificat deocamdată suspecţi.

Rusia a respins concluziile procurorilor internaţionali, spunând că sunt părtinitoare şi motivate politic.

De regulă, procesele la ONU durează ani de zile. Deşi deciziile sale sunt finale şi au caracter obligatoriu, instanţa nu are nici un mijloc de a impune respectarea lor.

Audierile de luni, în mare parte procedurale, se vor concentra pe măsurile pe care le cer cele două părţi pentru a se asigura că nu există o agravare sau extindere a conflictului.

Într-un caz similar, deschis de Georgia împotriva Rusia, CIJ şi-a declinat în 2011 competenţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.