Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a solicitat Rusiei să îi ofere „tratament adecvat” cineastului ucrainean Oleg Senţov, care se află de două luni în greva foamei într-o închisoare din Federaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deţinutul şi-a început protestul pe 14 mai, în încercarea de a convinge autorităţile ruse să elibereze deţinuţii politici ucrainieni.

Senţov execută o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din nordul Rusiei, după ce a fost condamnat în 2014 pentru terorism - un caz „inventat”, spun susţinătorii lui -, pentru că ar fi complotat privind o incendiere în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia.

„Curtea a decis să aplice măsuri provizorii şi să recomande guvernului rus că domnul Senţov ar trebui să primească, fără întârziere, la o unitate medicală, asistenţă adaptată situaţiei lui”, a transmis CEDO într-un comunicat citat de AFP.

În plus, Curtea îi cere cineastului în vârstă de 42 de ani să „pună capăt grevei sale şi să accepte asistenţa medicală ce îi va fi oferită”.

În acelaşi comunicat este specificat faptul că „măsuri de urgenţă” pentru Senţov „vor fi luate doar în cazul unui risc iminent de vătămare ireparabilă”.

Avocatul lui Senţov a prezentat cazul, marţi, la curtea de la Strasbourg. 

Politicieni, în frunte cu Emmanuel Macron, celebrităţi şi organizaţii au cerut în repetate rânduri Kremlinului să îl elibereze pe Senţov. Până în prezent, autorităţile ruse nu au transmis niciun răspuns numeroaselor solicitări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.