Comisia Europeană (CE) a făcut joi recurs împotriva Ungariei, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), unde o acuză de ”nerespectarea” legislaţiei Uniunii Europene (UE) în domeniul azilului şi expulzării migranţilor şi a deschis, separat, altă procedură de infringement contra Budapestei, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a trimis Budapestei o scrisoare de avertisment cu privire la noua legislaţie ungară, ”care transformă în infracţiuni penale activităţile de susţinere a cererilor de azil şi de sejur şi restrând dreptul de a cere azil”, a precizat într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a CE, Natasha Bertaud.

În privinţa azilului, CE a deschis o primă procedură de infringement în decembrie 2015, iar apoi, în lipsa unui răspuns satifăcător din partea Budapestei, i-a trimis un aviz motivat - adică o cerere oficială de a se conforma dreptului Uniunii - în decembrie 2017.

”După ce a analizat răspunsul (...), Comisia consideră că cea mai mare parte a îngrijorărilor provocate nu au fost în continuare abordate, iar acum a decis să facă recurs împotriva Ungariei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, a precizat ea într-un comunicat.

Această sesizare este ultima etapă a procedurii de infringement şi poate conduce, în anumite cazuri, la sancţiuni financiare.

Bruxellesul reproşează Budapestei că nu respectă legislaţia europeană cu privire la procedurile azilului - cu privire la acces, granţii şi condiţii de primire.

”Procedura de la frontiere pusă în aplicare de Ungaria nu este conformă dreptului Uniunii, pentru că ea nu respectă durata maximă de patru săptămâni în care o persoană poate să fie reţinută într-un centru de tranzit şi nu prevede garanţii expres în favoarea solicitanţilor vulnerabili”, şi-a exprimat ea îngrijorarea.

În plus, ”pe teritoriul său, Ungaria nu asigură un acces efectiv la proceduri de azil, având în vedere că migranţii aflaţi în neregulă sunt conduşi la frontieră, chiar dacă vor să depună o cerere de azil”, a adăugat ea.

În privinţa expulzării migranţilor, Comisia consideră că legislaţia ungară ”nu garantează că hotărârile (...) sunt luate pe bază individuală şi că nu conţin informaţii despre căi de recurs”. ”În consecinţă, migranţii riscă să fie expulzaţi fără garanţiile adecvate şi prin încălcarea principiului nerespingerii”, şi-a exprimat ea îngrijorarea.

În a doua procedură de infringement, deschisă joi, CE atacă noua legislaţie - intitulată de autorităţile de la Budapesta "Stop Soros" - care face pasibilă de urmărire penală ajutorarea migranţilor operată de ONG-uri.

Potrivit Comisiei, această nouă înăsprire juridică ”provoacă îngrijorări cu privire la compatibilitatea cu dreptul Uniunii” în domeniul azilului, liberei circulaţii în UE şi contravine Chartei UE a drepturilor fundamentale.

Autorităţile ungare - care consideră că ”politica Bruxellesului ameninţă ţara să fie invadată de migranţi” - dispun de-acum de două luni să răspundă Comisiei.

O scrisoare de avertisment este prima etapă a procedurii de onfringement cu privire la încălcarea dreptului UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.