Olanda urmează să înceteze să livreze piese de avioane de tip F-35 folosite de Israel în Războiul din Fâşia Gaza, stabileşte un tribunal olandez luni, dând dreptate unor organizaţii de apărarea drepturilor omului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tribunalul dispune ca statul (olandez) să înceteze orice export şi tranzit real de piese de F-35 cu destinaţia finală Israel în şapte zile de la notificvarea acestei hotărâri”, anunţă Curtea de Apel de la Haga.

Curtea consideră că există riscul ca aceste piese să fie folosite în acţiuni care încalcă dreptul umanitar internaţional prin atacarea unor civili în Războiul din Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Curtea stabileşte că menţinearea unor bune relaţii cu Israelul şi Statele Unite, aflate în joc în acest dosar potrivit statului olandez, nu este un argument bun în continuarea exportului acestor piese de schimb.

Curtea anulează astfel o hotărâre în prima instanţă în acest dosar.

Un tribunal districtual din Haga a hotărât în decembrie că furnizarea de piese este, înainte de toate, o hotărâre politică, în care judecătorii nu ar trebui să se amestece.

O coaliţie de organizaţii de apărarea drepturilor omului a atacat această hotărâre, argumentând că furnizarea de piese de schimb contribuie la presupuse încălcări ale dreptului internaţional ale Israelului în Războiul din Fâşia Gaza.

Este vorba despre piese de avioane de luptă de tip F-35 care aparţin Statelor Unite şi care sunt depozitate în Olanda, de unde sunt folosite de către state partenere, inclusiv israelul, în cadrul unor acorduri de export.

Autorităţile olandeze au anunţat în noiembrie că nu ştiu clar dacă au dreptul să intervină în livrări efectuate în cadrul unei operaţiuni sub egida Statelor Unite de furnizare a unor piese de schimb tuturor avioanelor de tip F-35 unor ţări partenere.

Experţi în drept internţaional declarau AFP că încălcări ale drepturilor omului au fost comise de către amebele părţi aflate în conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.