Curtea Constituţională portugheză a respins luni - pentru a doua oară - o lege care autorizează eutanasia, arătând cu degetul o ”imprecizie intolerabilă” în redactarea textului, pe care l-a trimis înapoi în Parlament, care încearcă să legifereze în acest sens de aproape trei ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Magistraţii au stabilit că textul nu este conform Legii fundamentale, pentru că nu defineşte în mod clar ”suferinţa de mare intensitate”, care poate deschide calea unei ”morţi asistate medical”, anunţă ei într-un comunicat.

Curtea Constituţională a respins această lege în martie 2021, stabilind atunci că textul foloseşte termeni prea imprecişi.

Parlamentul va putea reformula textul şi să-l supună din nou unei promulgări a preşedintelui portughez, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, care a sesizat Curtea la începutul lui ianuarie.

Primul vot în favoarea scoaterii de sub incidenţă penală a eutanasiei a avut loc în februarie 2020, însă Legislativul s-a lovit, de atunci, de rezistenţa şefului statului.

Marcelo Rebelo de Sousa - un catolic fervent şi un fost profesor de drept - s-a opus unei precedente versiuni a legii.

Deputata socialistă Isabel Moreira, una dintre principalele voci în favoarea textului, a reacţionat faţă de hotărârea de luni subliniind că ţine doar de o ”problemă semnatică” şi că ”cea mai mare parte a argumentelor preşedintelui republicii nu au fost admise”.

”Dacă este vorba despre corectarea unui cuvânt, o vom face”, a declarat ea într-o conferinţă de presă în Parlament.

Doar o mână de ţări din Europa au legalizat eutanasia, urmând exemplul Belgiei şi Olandei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.