Liderii Uniunii Europene au convenit joi, în mod neaşteptat, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, lucru pe care premierul ungar Viktor Orban promisese de săptămâni întregi că îl va bloca şi de aceea, decizia, pentru care era nevoie de unanimitate, a luat prin surprindere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De altfel, premierul Viktor Orban a postat un mesaj tranşant pe Facebook, distanţându-se de ceilalţi 26 de lideri europeni: "Aderarea Ucrainei la UE este o decizie proastă. Ungaria nu vrea să participe la această decizie proastă", a scris el.

Diplomaţi şi oficiali UE au declarat că Viktor Orban a fost de acord să părăsească sala, ştiind că ceilalţi lideri vor merge mai departe şi vor vota cu privire la Ucraina, scrie Reuters. Un oficial al UE a confirmat şi pentru BBC că premierul "a fost momentan absent din sală, într-o manieră convenită în prealabil şi constructivă", în momentul votului.

O modalitate atât de neobişnuită de a aproba o decizie - mai ales una atât de importantă - este inedită la Bruxelles, chiar şi pentru un loc în care diplomaţii sunt de mult timp foarte creativi în ceea ce priveşte modul de a încheia înţelegeri, notează Reuters.

De altfel, Viktor Orban a confirmat că s-a abţinut de la vot la summitul UE. Într-o scurtă înregistrare video postată pe contul său de Facebook imediat după ce a fost luată decizia, Orbán şi-a dublat retorica antagonistă, dar a recunoscut că "Ungaria a stat departe de decizia de astăzi".

"Poziţia Ungariei este clară: Ucraina nu este pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE. Este o decizie complet inutilă, iraţională şi greşită să se deschidă negocieri cu Ucraina în aceste circumstanţe, iar Ungaria nu îşi schimbă poziţia", a declarat Orbán în înregistrarea video.  "În schimb, alte 26 de ţări au insistat ca această decizie să fie luată. Aceasta este Ungaria, care a decis că, dacă cele 26 decid să facă acest lucru, ar trebui să meargă pe drumul lor. Ungaria nu vrea să împărtăşească această decizie proastă şi, prin urmare, Ungaria s-a abţinut de la decizia de astăzi", a confirmat Viktor Orban.

REACŢII DIN PARTEA LIDERILOR EUROPENI

Între timp, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene şi unul dintre cei mai aprigi susţinători ai Kievului, a salutat "o decizie strategică şi o zi care va rămâne gravată" în istoria blocului european. "Mândră că ne-am respectat promisiunile şi încântată pentru partenerii noştri", a declarat von der Leyen.

Compatriotul ei, cancelarul german Olaf Scholz, şi-a lăudat colegii pentru că au dat un "semnal puternic de susţinere", adăugând că este clar că atât Ucraina, cât şi Republica Moldova aparţin "familiei europene".

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a subliniat că decizia a venit "împotriva tuturor prognozelor", în timp ce omologul său irlandez, Leo Varadkar, a declarat că unda verde "va fi un mare impuls pentru moralul (ucrainenilor), acela de a şti că Europa crede că locul lor de drept este alături de noi, în casa noastră comună".

Decizia de joi nu este decât un prim pas într-un proces îndelungat şi foarte tehnic care se poate întinde pe parcursul mai multor ani înainte de a duce la o aderare deplină a celor două ţări.

Următoarea sarcină va fi elaborarea unui cadru de negociere, un document detaliat care stabileşte o foaie de parcurs pentru discuţiile de aderare, care va trebui să fie aprobat de cele 27 de state membre, de asemenea în unanimitate. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în luna martie, când este programată următoarea reuniune a liderilor UE, cu condiţia ca Ucraina să îndeplinească celelalte trei condiţii prealabile.

După ce au rezolvat chestiunea extinderii, liderii UE se vor cufunda acum în negocierile privind revizuirea bugetului comun al blocului european, care, în mod crucial, include un fond special de 50 de miliarde de euro pentru a oferi Ucrainei sprijin financiar pe termen lung. Viktor Orbán a ameninţat, de asemenea, că se va opune acestui fond.

În declaraţiile sale făcute reporterilor, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a pregătit terenul pentru iminenta confruntare. "Continuăm să lucrăm, pentru că încă lucrăm, la cadrul multianual. Este o dezbatere dificilă. Şi sunt încrezător că în orele următoare vom reuşi să luăm o decizie pentru a fi uniţi pe acest subiect", a declarat Michel. "Vrem să sprijinim Ucraina cu mai multă asistenţă financiară, punctul unu, dar vrem, de asemenea, să ţinem cont de priorităţile Uniunii Europene şi să ne adaptăm (bugetul)", a explicat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.