Primele referiri la aşa-numiţii "luptători străini" (persoane care au plecat din ţara lor de origine pentru a lupta în războiul din Siria) au apărut în vara anului 2012, însă abia în august 2014 Consiliul Europei a stabilit că "înfiinţarea unui califat islamic în Irak şi Siria şi exportul de terorism islamic-extremist reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii ţărilor europene", apreciind că "este nevoie de măsuri urgente pentru a se pune capăt creşterii numărului de luptători jihadişti".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CNN a dat publicităţii, luni, un material în care analizează modul în care gruparea teroristă Stat Islamic şi luptătorii săi au reuşit să ajungă pe teritoriul Europei în aceşti ani, eludând serviciile secrete din mai multe ţări şi profitând de lipsa unei coordonări eficiente în domeniul securităţii.

Potrivit unui raport comandat de Centrul olandez de Coordonare pentru Securitate şi Contraterorism şi realizat de Centrului Internaţional Antiterorism de la Haga, din august 2012 numărul combatanţilor în războaiele din Siria sau Irak a crescut semnificativ. Astfel, numai din septembrie 2014 până în septembrie 2015, numărul "luptătorilor străini", catalogaţi deja drept jihadişti, s-a dublat şi a ajuns la 30.000 de combatanţi, veniţi din 104 ţări.  

În raport se menţionează, de asemenea, că aproape 4.300 de combatanţi din UE s-au alăturat Statului Islamic în Siria şi Irak, iar circa 30% dintre ei s-au întors deja în ţările lor de origine.

Potrivit CNN, în urmă cu aproximativ doi ani, Abdelhamid Abaaoud, cel mai cunoscut terorist belgian dintre cei care s-au alăturat ISIS şi creditat ca fiind "creierul" atacurilor teroriste de la Paris, din noiembrie 2015, a ajuns în capitala califatului islamic, Raqqa.

Înainte de a ajunge pe prima pagină a publicaţiilor din lumea întreagă, în urma atentatelor de la Paris care s-au soldat cu 130 de morţi, Abdelhamid Abaaoud, născut şi crescut în cartierul Molenbeek din Bruxelles, a reuşit să eludeze de foarte multe ori măsurile de securitate de pe aeroporturi, călătorind din Europa în Siria şi retur.

Scopul declarat al acestuia, şi care i-a adus şi faima în cadrul grupării ISIS, a fost să creeze un câmp de luptă al jihadiştilor în Europa.

Cu mult înainte de atentatele de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, care şi-a luat numele de Abou Omar Soussi - Belgianul, înfiinţase o celulă teroristă în Belgia. De-a lungul timpului, el a reuşit să recruteze zeci de jihadişti, inclusiv pe fratele său mai mic, care a devenit "cel mai mic terorist din lume".

Pe 20 ianuarie 2014, Abdelhamid Abaaoud a călătorit de la Koln (Germania) până la Istanbul, însoţit de fratele său şi de un alt jihadist, Yoni Patrick Mayne.

Cu câteva zile, potrivit unor documente secrete obţinute de CNN, Abaaoud a primit un telefon de la un număr de telefon din Turcia. Cel care a sunat era Mehdi Nemmouche, un francez de origine algeriană care s-a alăturat ISIS în 2012. Radicalizat în închisoare în Franţa, Nemmouche a torturat ostatici străini în Siria, potrivit jurnalistului francez Nicolas Henin, care a supravieţuit.

Câteva săptămâni mai târziu, Nemmouche a revenit în Europa, urmând un traseu complicat, tocmai pentru a trece neobservat. Astfel, el a călătorit din Siria în Malaysia, de unde a zburat spre Singapore, apoi spre Hong Kong şi de aici în Germania, în oraşul Frankfurt, unde a ajuns pe 18 martie 2014.

Autorităţile din Germania au notificat Franţa, însă, sesizând probabil lipsa unei colaborări privind securitatea, Nemmouche a ajuns în Belgia. El a dus la capăt un atac armat la Muzeul Evreilor din Bruxelles, pe 24 mai, care s-a soldat cu patru morţi. El a fost arestat o săptămână mai târziu în Franţa, unde aşteaptă debutul procesului său.

 

Nemmouche a fost printre primii luptători de origine franceză sau belgiană care au pus la cale un atac terorist pe teritoriul Europei. Fenomenul a luat ulterior amploare. Gruparea teroristă şi-a creat o reţea de falsificare a documentelor de identitate pentru luptătorii săi, care s-au folosit de criza imigranţilor din vara anului 2014 pentru a călători pe mare sau pe uscat.

În toamna anului 2014, dorinţa lui Abdelhamid Abaaoud de a aduce teroarea în Europa, împărtăşită de alţi jihadişti francezi, precum Fabien Clain şi Salim Benghalem, a găsit ecou în rândul conducătorilor ISIS. CNN menţionează că la schimbarea de atitudine a contribuit, probabil, şi lansarea campaniei de atacuri aeriene împotriva ISIS în Siria şi Irak.

Purtătorul de cuvânt al ISIS, Abu Mohammed al-Adnani, a declarat la acea vreme: "Vai americanilor, vai europenilor, ISIS nu a început un război împotriva voastră. Voi aţi început lupta cu noi. Vina vă aparţine şi veţi plăti scump. Veţi plăti preţul atunci când veţi merge pe stradă şi vă veţi teme de orice musulman. Nu vă veţi simţi în siguranţăm nici în casele voastre. Vă vom lovi chiar în ţările voastre şi nu veţi mai putea răni pe nimeni apoi".

 

 

La acea vreme, doar 300 de jihadişti se întorseseră în ţările lor de origine din Siria.

În ciuda faptului că un mandat internaţional de arestare fusese emis pe numele său, Abaaoud a părăsit Siria la sfârşitul anului 2014 şi a ajuns în Grecia. El s-a lăudat în materialele de propagandă jihadiste că a reuşit să călătorească în Belgia şi să scape dintr-un schimb de focuri cu poliţia belgiană, în care au fost ucişi doi jihadişti, în ianuarie 2015.

Potrivit unor documente ale serviciilor secrete franceze, Abaaoud a antrenat la Raqqa un francez de 29 de ani, Reda Hame, convingându-l pe acesta să revină în Franţa unde "urma să deschidă focul la un concert sau într-un loc aglomerat de unde putea lua mulţi ostatici, pentru ca apoi să se sinucidă la venirea poliţiei".

Hame a călătorit prin Praga în iunie 2015, însă a fost arestat imediat ce a ajuns în Franţa, unde a început să colaboreze cu autorităţile. El a furnizat informaţii despre armele folosite în timpul pregătirii sale şi despre tehnicile software folosite pentru a comunica.

Potrivit unui transcript al interogatoriului său, obţinut de Le Monde, Hame a susţinut că ISIS îşi stabilise deja ca obiectiv organizarea de atentate în Europa. "Tot ce pot să vă spun este că se vor întâmpla foarte repede. Acolo ei au o adevărată fabrică şi vor să lovească Franţa şi Europa", ar fi declarat teroristul.

În acea perioadă, serviciile de securitate erau deja alertate în privinţa organizării unor atentate teroriste. Însă, în august 2015, celula care a pus la punct atentatele de la Paris se infiltrase deja în Europa. Pe 4 august, teroristul Salah Abdeslam, care este considerat unul dintre organizatorii atacurilor, a părăsit Grecia, ajungând în Italia, alături de Ahmed Dahmani, care a fost reţinut în Turcia la o zi după atentatele din Paris.

În seara zilei de 13 noiembrie 2015, o serie de atacuri armate, atentate cu bombă şi o luare de ostatici au avut loc în capitala Franţei. Au avut loc cel puţin trei explozii şi şase atacuri armate. Statul francez a declarat starea de urgenţă şi a reintrodus controalele de frontieră.

În atentate au fost implicate mai multe grupuri de terorişti, printre cei care au reuşit să scape aflându-se şi Salah Abdeslam, care a fost capturat recent după patru luni de căutări.

Presa belgiană a scris că Salah Abdeslam a ales să nu se arunce în aer pentru a salva vieţi.

Numele lui Abaaoud a fost legat şi de un atac dejucat, în august, într-un tren Thalys. Acest atac a avut loc la bordul unui TGV pe ruta Amsterdam-Paris, via Bruxelles. Ayoub El-Khazzani, un suspect de terorism, a deschis focul bordul la trenului, după care a fost imobilizat de pasageri.

Abdelhamid Abaaoud a fost ucis, pe 18 noiembrie 2015, în urma unui raid al poliţiei franceze.

CNN se întreabă câţi alţi jihadişti au reuşit să treacă neobservaţi în călătoriile lor din Siria spre Europa, aşa cum s-a întâmplat în cazul celor care au participat la atentatele de la Paris sau Bruxelles, şi câţi pun la cale alte atentate care ar putea afecta continentul european.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.