Uniunea Euroeană UE) şi Regatul Unit par, joi, în Ajunul Crăciunului, mai aproape ca niciodată de un acord comercial post-Brexit şi evitarea coşmarului unui ”no deal”, relatează AFP, care prezintă principalele etape ale acestui divorţ agitat, după referendumul din 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

23 IUNIE 2016, TABĂRA ”DA” OBŢINE VICTORIA

În această zi, britanicii se pronunţă prin vot în favoarea unei ieşiri a Regatului Unit din Uniunea Europeaană.

A doua zi, premierul conservator David Cameron, aflat la originea referendumului, demisionează.

”Mă gândesc la asta în fiecare zi (...) şi la faptul că am pierdut, la consecinţe (...) şi sunt disperat de îngrijorat de ceea ce ne rezervă viitorul”, mărturisea el revistei Times în 2019.

Cameron este înlocuit de Theresa May, o eurosceptică, dar care a votat împotriva Brexitului.

29 MARTIE 2017, ÎNCEPUTUL PROCESULUI

La 29 martie 2017, Theresa May activează Articolul 50 al Tratatului UE de la Lisabona, declanşând astfel procesul ieşirii din UE, care urma, atunci, să fie finalizat în doi ani.

Pentru a-şi impune autoritatea, May convoacă alegeri legislative anticipate. Însă ea îşi pierde majoritatea la 8 iunie, ceea ce o obligă să se alieze cu un mic partid unionist nord-irlandez conservator (DUP).

13 NOIEMBRIE 2018, PRIMUL ACORD CU UE

La mai bine de un an după aceea, negociatorii britanici şi europeni încheie un acord cu privire la ieşirea regatului din Uniune, aprobat la 25 noiembrie, în cadrul unui summit european extraordinar.

Însă acest acord avea să fie respins de trei ori la rând - la 15 ianuarie 2019, la 12 martie 2019 şi la 29 martie 2019 - de către deputaţii britanici.

Urmează două amânări, la 22 martie şi 31 octombrie.

În impas, Theresa May este nevoită să organizeze alegeri europene la 23 mai.

A doua zi, ea anunţă  că demisionează la 7 iunie.

23 IULIE 2019, BORIS JOHNSON, PREMIER

Un susţinător al Brexitului la 31 octombrie - cu sau fără acord -, Boris Johnson este desemnat de către PartidulConservator succesorul Theresei May, la 23 iulie 2019.

17 OCTOMBRIE 2019, UN NOU ACORD ÎNTRE REGAT ŞI UNIUNE

La 17 octombrie 2019, UE şi Regatul Unit anunţă că au ajuns la un nou acord.

La 22 octombrie, Parlamentul britanic aprobă principiul acordului, însă votează împotriva examinării accelerate a textului.

Boris Johnson convoacă alegeri legislative anticipate pentru a ieşi din impas.

El obţine o victorie zdrobitoare în alegeri şi o majoritate fără precedent a conservatorilor de la Margaret Thatcher, de 365 din cele 650 de mandate.

La 28 octombrie, Cei 27 acordă regatului o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020.

9 IANUARIE 2020, ACORDUL, ADOPTAT

Acolo unde Theresa May a eşuat în trei rânduri, Boris Johnson reuşeşte, la 9 ianuarie, să obţină adoptarea acestui nou acord al Brexitului de către Camera Comunelor înnoită.

Textul este ratificat, la 29 ianuarie, de către Parlamentul European (PE).

31 IANUARIE 2020, IEŞIREA OFICIALĂ DIN UE

La 31 ianuarie, britanicii părăsesc în mod oficial UE.

Ei intră într-o perioadă de de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, în care continuă să aplice reglementările UE.

La începutul lui martie, cele două părţi încep negocieri cu privire la viitoarea lor relaţie comercială şi în domeniul securităţii, cu obiectivul de a ajunge la un acord de liber-schimb fără cote şi taxe vamale.

Perturbate de pandemia covid-19, negocierile se blochează în dosarele pescuitului şi condiţiilor unei concurenţe loiale.

1 OCTOMBRIE 2020, REGATUL ÎN INFRINGEMENT

La 1 octombrie, UE declanşează oprocedură de infringement, după ce Guvernul Johnson anunţă, la 9 septembrie, că intenţionează să încalce anumite angajamente pe care şi le-a asumat la momentul Brexitului cu privire la Irlanda de Nord.

15 OCTOMBRIE, UE CERE CONCESII

La 15 octombrie, Cei 27 cer Londrei să facă anumite concesii în vederea ajungerii la un acord comercial.

Boris Johnson le răspunde decretând că negocierile s-au terminat şi le cere britanicilor să se pregătească de un ”no deal”.

După o săptămână de impas, negociatorul şef UE al Brexitului Michel Barnier, îndeamnă cele două părţi să facă un compromis şi dă asigurări că un acord va respecta suveranitatea britanică.

Negocierile se reiau la 22 octombrie în mod intensiv.

Menite să se încheie până în noiembrie, pentru ca un eventual text să poată fi aplicat, negocierile sunt prelungite în mod continuu.

8 DECEMBRIE, ÎNCEPUTUL UNUI ACORD ÎNTRE LONDRA ŞI BRUXELLES

La începutul lui decembrie, Cei 27 şi Londra anunţă un acord cu privire la aplicarea dispoziţiilor vamale şi fiscale speciale în Irlanda de Nord.

Guvernul britanic retrage articolele legii sale contestate de către UE.

În Ajunul Crăciunului şi după o ultimă noapte de negocieri, Boris Johnson şi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen urmau, joi, să discute, într-o videoconferinţă, în speranţa smulgerii unui compromis, cu o săptămână înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.