Atacurile teroriste de marţi, de la Bruxelles, au transformat capitala Belgiei şi a Uniunii Europene, în aproximativ o oră, într-un oraş sub asediu. La aproape patru ore de la atentate, organizaţia teroristă Stat Islamic revendică atacul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fimul evenimentelor.

9:10 - Focuri de armă se aud în zona terminalului de plecări al aeroportului din Bruxelles. O primă explozie se aude la ghişeul check-in, urmată la o secundă de o a doua detonare. Se declanşează operaţiunile de salvare şi evacuare.

9:20 - Autorităţile belgiene închid transportul feroviar către aeroport şi sunt instalate blocaje rutiere.

După câteva minute, apar informaţii despre victime – cel puţin 11 morţi şi 25 de răniţi. Presa lansează ipoteza unor atacuri teroriste, citând surse din rândul autorităţilor. Un angajat al aeroportului a spus că a auzit persoane suspecte care au strigat ceva în limba arabă cu câteva clipe înainte de atac.

9:40 - Aeroportul din Bruxelles confirmă oficial atacurile şi le cere tuturor să evite zona. Martorii descriu scene de coşmar, cadavre cu picioarele smulse de suflul exploziei, răniţi plini de sânge, urlete de durere şi strigăte de ajutor.

10:10 - O nouă explozie are loc în staţia de metrou Maelbeek, în apropiere de cartierul general al Uniunii Europene.

10:27 - Circulaţia metroului din Bruxelles este închisă.

11:00 - Tot transportul în comun din capitala Belgiei este închis. Celula de Criză avertizează prin twitter ca toată lumea să rămână acolo unde se află.

12:50 - Procurorul federal belgian confirmă că toate cele trei explozii, cele două de la aeroport şi cea din staţia de metrou, au fost atacuri teroriste. Premierul belgian Charles Michel anunţă că 26 de oameni au murit în atacurile de la aeroport şi de la metrou. Alţi 136 de oameni au fost răniţi.

La aproape patru ore de la atacuri, organizaţia teroristă Stat Islamic revendică atacul.

Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie şi multe alte state europene anunţă măsuri speciale de securitate. Cele mai dure sunt luate în ţara vecină Franţa, care a trecut recent prin experienţele traumatizante ale atentatelor de la Paris, din ianuarie şi noiembrie 2015.

14:20 - Postul public VRT anunţă un nou bilanţ - 34 de morţi, 20 în explozia de la metrou şi 14 în cea de la aeroport. Informaţia nu este confirmată de autorităţi.

14:30 - Primarul Bruxelleului confirmă că cel puţin 20 de oameni au murit în explozia de la metrou.

17:00 - Ministrul de interne belgian, Jan Jambon, a anuntat trei zile de doliu national.

17:20 - Ministrul belgian al Sănătăţii anunţă un nou bilanţ oficial - 31 de morţi şi 198 de răniţi. Douăzeci de minute mai târziu, un nou bilanţ indică 32 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.