Creierul unui număr de aproxmativ 40 de diplomaţi americani, victime ale unor fenomene misterioase în Cuba, prezintă diferenţe faţă de creierul unui grup de control, au anunţat cercetători care le-au analizat cu ajutorul imageriei medicale, la cererea Guvernului amrican, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest studiu - publicat în Jurnalul Academiei Americane de Medicină (JAMA) şi realizat de către profesori şi medici universitari din Pennsylvania - nu permite să se stabilească o cauză a simptomelor observate la diplomaţi de la sfârşitul lui 2016 şi până în mai 2018.

Însă studiul confirmă faptul că ”creierul lor a suferit ceva care a cauzat aceste modificări”, a declarat marţi pentru AFP Ragini Verma, un profesor de radiologie la Universitatea din Pennsylvania, specialist în imagerie medicală.

De la sfârşitul lui 2016 şi până în mai 2018, diplomaţi aflaţi în post la Havana şi membri ai familiilor lor au suferit, între altele, de probleme de echilibru, vertij, probleme de coordonare, de micare a ochilor, anxietate, iritabilitate şi de ceea ce victimele au numit o ”ceaţă cognitivă”.

Statele Unite şi-au rechemat majoritatea membrilor personalului ddiplomatic de la Havana în septembrie 2017. Unii dintre aceştia şi-au revenit în prezent, însă alţii rămân în reabilitare, potrivit lui Ragini Verma.

Washingtonul nu a stabilit niciodată în mod public natura acestui fenomen şi nici nu au confirmat că ar fi vorba despre enigmatice ”atacuri acustice” sau microunde, aşa cum scrie presa americană, însă fără să prezinte vreo probă în acest sens.

Cuba respinge orice responsabilitate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.