Comisia Europeană a convocat o reuniune joi pentru a „discuta posibile măsuri pentru o abordare coordonată” de către statele UE în ceea ce priveşte explozia de cazuri de Covid în China, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În lumina situaţiei pandemiei din China”, executivul european va convoca joi dimineaţă o comisie care să reunească reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii din cele 27 de state membre, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Comisiei.

Obiectivul este de a „discuta cu statele membre şi cu agenţiile europene (de sănătate) ale UE posibile măsuri pentru o abordare europeană coordonată”, a precizat ea.

După încheierea bruscă în această lună a politicii „zero Covid” în China, care a provocat în ţară un val foarte important de contaminări, mai multe state din lume sunt îngrijorate de posibilitatea ca din ţara asiatică să răspândească noi variante ale virusului.

Italia a decis deja miercuri să impună teste obligatorii tuturor călătorilor care vin din China. O măsură luată deja în Japonia, şi pe care Statele Unite au adoptat-o ​​miercuri.

Preşedintele Republicii franceze, Emmanuel Macron, a „solicitat măsuri corespunzătoare pentru protejarea francezilor" din partea guvernului care asigură „să urmărească foarte atent evoluţia situaţiei din China”.

Parisul spune că este „gata să analizeze toate măsurile utile care ar putea fi implementate, împreună cu partenerii europeni ai Franţei şi în cadrul legal existent astăzi”.

Comisia Europeană ar trebui să împiedice unele state membre ale UE să ia decizii singure, adoptând restricţii la frontierele lor fără consultare, aşa cum s-a întâmplat chiar la începutul pandemiei, în primăvara anului 2020.

La începutul lunii decembrie, la recomandarea Comisiei, cele 27 de state au convenit să elimine toate restricţiile de intrare în UE pentru călătorii din ţări terţe şi să revină la situaţia pre-pandemie.

„Varianta BF.7 Omicron care este răspândită în China este deja prezentă în Europa şi nu au crescut cazuri în mod semnificativ. Cu toate acestea, rămânem vigilenţi şi pregătiţi să folosim „frâna de urgenţă”, dacă este necesar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.