Corpul diplomatic american a părăsit consulatul din oraşul chinez Chengdu, luni, când termenul limită de 72 de ore a expirat, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China a ordonat închiderea acestuia ca răspuns la închiderea consulatului chinez din Houston (Texas) de săptămâna trecută. SUA au acuzat Beijingul de spionaj.

Înainte de termenul limită, angajaţii au părăsit consulatul, huiduiţi de localnicii strânşi în faţa clădirii, placheta a fost înlăturată, la fel şi steagul american.

Ministerul chinez de Externe a precizat că membri ai personalului său au intrat în clădire luni şi „au preluat-o”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a spus: „Consulatul a stat în centrul relaţiilor noastre cu oamenii din vestul Chinei, inclusiv Tibet, timp de 35 de ani”.

„Suntem dezamăgiţi de decizia Partidului Comunist Chinez şi ne vom strădui să continuăm să comunicăm cu oamenii din această regiune importantă prin alte sedii ale noastre din China”.

Mai mulţi oameni s-au adunat luni în faţa fostului consulat american şi au fluturat steaguri ale Chinei, iar zeci de poliţişti au fost trimişi la faţa locului şi le-au cerut oamenilor să se îndepărteze de clădire.

Consulatul SUA din Chengdu a fost inaugurat în 1985 şi avea o echipă de 200 de membri.

Administraţia Trump a înfruntat în mod repetat Beijingul privind comerţul şi pandemia de Covid-19, dar şi legat de noua lege a securităţii naţionale impuse în Hong Kong.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.