Coreea de Nord a declarat joi că va desfăşura forţe armate mai puternice şi arme noi la graniţa cu Sudul, la o zi după ce Seulul a suspendat o parte a acordului militar pe care cele două ţări îl aveau din 2018, în semn de protest faţă de lansarea de către Phenian a unui satelit de spionaj - cel mai probabil cu ajutorul Rusiei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul nord-coreean al Apărării a anunţat într-o declaraţie preluată de agenţia de ştiri oficială KCNA că va restabili toate măsurile militare la care renunţase după ce a încheiat acordul cu Seulul, un document ce urmărea să reducă tensiunea la graniţa lor comună.

"De acum înainte, armata noastră nu va mai fi niciodată legată de Acordul militar Nord-Sud din 19 septembrie", se arată în declaraţie. "Vom retrage măsurile militare luate pentru a preveni tensiunile şi conflictele militare, în toate domeniile, inclusiv pe uscat, pe mare şi în aer, şi vom desfăşura forţe armate mai puternice şi echipamente militare de tip nou în regiune de-a lungul liniei de demarcaţie militară", anunţă Phenianul.

Coreea de Nord a declarat marţi că a plasat pe orbită primul său satelit de spionaj, atrăgând condamnări internaţionale pentru încălcarea rezoluţiilor ONU care îi interzic utilizarea tehnologiei aplicabile programelor de rachete balistice. Coreea de Sud crede că satelitul nord-coreean a intrat pe orbită, dar Seulul spune că are nevoie de timp pentru a evalua dacă acesta funcţionează normal.

Lansarea satelitului de marţi a fost a treia încercare a Nordului în acest an, după două eşecuri, şi a urmat unei călătorii rare a liderului nord-coreean Kim Jong Un în Rusia, în timpul căreia preşedintele Vladimir Putin a promis că va ajuta Phenianul să construiască sateliţi.

Oficialii sud-coreeni au declarat că cea mai recentă lansare a implicat cel mai probabil asistenţă tehnică rusă, urmare a unui parteneriat în creştere, în cadrul căruia Phenianul a furnizat Rusiei milioane de proiectile de artilerie. Rusia şi Coreea de Nord au negat acordurile de armament, dar şi-au promis o cooperare mai profundă, inclusiv în ceea ce priveşte sateliţii.

CITEȘTE ȘI Coreea de Nord a primit ajutor din partea Rusiei pentru lansarea satelitului militar. Satelitul a intrat pe orbită, spun deputaţi sud-coreeni din comisia parlamentară de informaţii

Coreea de Sud suspendase miercuri o parte din acordul intercoreean ca răspuns la lansarea efectuată de Phenian şi a declarat că îşi va intensifica imediat supravegherea de-a lungul graniţei puternic fortificate cu Nordul.

Coreea de Nord a acuzat Coreea de Sud că a renunţat la acest acord, cunoscut sub numele de Acordul Militar Cuprinzător - Comprehensive Military Agreement (CMA), şi a declarat că Seulul va fi responsabil "în totalitate în cazul în care va izbucni o ciocnire iremediabilă" între cele două Corei.

Declaraţia Coreei de Nord a fost făcută la câteva ore după ce miercuri seara târziu a lansat o rachetă balistică spre marea din largul coastei sale estice. Armata Coreei de Sud a declarat că lansarea pare să fi eşuat.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că decizia Coreei de Sud de a suspenda o parte din CMA a fost un "răspuns prudent şi reţinut", menţionând pe de altă parte "nerespectarea acordului" de către Coreea de Nord.

Coreea de Sud a reluat miercuri utilizarea avioanelor de recunoaştere cu echipaj şi fără echipaj în zona de frontieră, a relatat agenţia de presă Yonhap.

Pactul Nord-Sud suspendat a fost semnat la un summit din 2018 între Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean de atunci, Moon Jae-in, fiind una dintre cele mai concrete măsuri rezultate în urma a luni de negocieri diplomatice, care s-au împotmolit însă în 2019.

Moon Chung-in, profesor la Universitatea Yonsei, care a fost consilier special al preşedintelui Moon în timpul discuţiilor cu Kim, a declarat că, deşi Coreea de Nord nu a respectat toate elementele acordului, dispariţia CMA ar putea creşte riscul de confruntare de-a lungul frontierei. "Confruntările accidentale pot escalada într-un conflict în toată regula, inclusiv cu lovituri nucleare", a avertizat el. "Avem toate motivele să încercăm să reducem riscurile şi tensiunile dar, în schimb, Sudul merge în direcţia opusă", a afirmat profesorul.

Criticii au spus însă că pactul a slăbit capacitatea Seulului de a monitoriza Coreea de Nord şi că Phenianul a încălcat acordul.

Deşi a rămas public neangajat, Washingtonul a îndemnat în privat Seulul să menţină CMA, a spus Bruce Klingner, fost analist CIA, în prezent expert la Heritage Foundation.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.