Artileria nord-coreeană a efectuat luni tiruri de baraj în ”zona tampon” maritimă situată în apropiere de frontiera cu Coreea de Sud, anunţă armata sud-coreeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Militari nord-coreeni au efectuat în mod simultan, la ora locală 14.59 (5.59, ora României), aproximativ 130 de tiruri de artilerie din două locuri - unul situat la est, pe Marea Japoniei, iar celălalt la vest, pe Marea Galbenă, precizează în acest comunicat Statul Major al Forţelor sud-coreene.

Statul Major sud-coreean cataloghează aceste tiruri drept o ”încălcare clară” a unui acord încheiat în 2019 de Seul cu Phenianul.

Acest acord a instituit o ”zonă-tampon” - de o parte şi de alta a frontierei maritime intercoreene - în care este interzis orice exerciţiu naval şi orice tir cu muniţie reală, în vederea reducerii riscului unor incidente.

Niciun obuz nu a căzut de partea sud-coreeană a frontierei, dă asigurări Statul Major.

Phenianul a efectuat tiruri de artilerie către ”zona-tampon” în mai multe rânduri, în ultimele luni, în contextul în care tensiunile au atins un apogeu în peninsula coreeană.

Coreea de Nord a efectuat în ultimele săptămâni o serie-record de tiruri de rachetă, iar Seulul şi Washingtonul afirmă că are intenţia să efectueze în curând un test nuclear, al şaptelea din istoria sa şi primul din 2017 încoace.

Phenianul - care în virtutea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU nu are dreptul să testeze rachete balistice - susţune că aceste tiruri sunt un răspuns la exerciţii militare de anvergură efectuate de către Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.