Phenianul a condamnat vineri vizita portavionului USS Ronald Reagan într-un port din Coreea de Sud, apreciind că Washingtonul a atins ”cel mai avansat stadiu” al planului său în vederea unui război nuclear, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Portavionul american - cu propulsie nucleară - a sosit în portul Busan (sud), după ce Coreea de Sud şi Japonia au desfăşurat, timp de două zile, exerciţii navale comune săptămâna aceasta.

KCNA a denunţat aceste exerciţii sud-coreeano-japoneze drept o ”provocare militară flagrantă” care simula interceptarea unor nave nord-coreene folosite în contrabanda cu mărfuri.

”Planul american al unui atac nuclear împotriva RPDC (Republica Populară Democratică Coree, numele oficial al Nordului) şi implementarea sa a atins stadiul cel mai avansat”, comentează KCNA.

”Rezultatul pentru peninsula coreeană este absolut clar”, scrie agenţia.

Aceste ultime manevre navale ale Japoniei şi Coreei de Sud intervin în urma unor exerciţii comune ale Statelor Unite cu Sudul, desfăşurate timp de 11 zile, în august.

Phenianul a catalogat aceste exerciţii militare anuale sud-coreeano-americane drept o ”isteria a confruntării”.

”CEA MAI GRAVĂ AMENINŢARE ACTUALĂ”

Statul Major Interarme sud-coreean (JCS) a anunţat că alte antrenamente urmează să aibă loc săptămâna viitoare.

Coreea de Nord a efectuat un număr-record de teste de armament în acest an, în pofida unor sancţiuni internaţionale.

Ea şi-a înscris, luna trecută, statutul de putere nucleară în Constituţie.

Phenianul s-a angajat în octombrie să plaseze pe orbită un staelit de spionaj, după ce a eşuat într-o a doua tentativă în august.

Coreea de Sud s-a apropiat în ultima perioadă de Japonia, după ce relaţiile le-au fost mult timp afectate de vechi contencioase moştenite din perioada în care peninsula s-a aflat sub jugul colonial japonez.

În august, la un summit la Camp David, în apropiere de Washington, liderii japonez şi sud-coreean s-au întâlnit împreună cu Joe Biden.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol aprecia atunci că această reuniune deschide un ”nou capitol” în relaţiile între cele trei ţări.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a catalogat această alianţă drept ”cea mai gravă ameninţare actuală”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.