Coreea de Nord a notificat Paza de Coastă japoneză cu privire la faptul că intenţionează să lanseze un satelit în intervalul 22 noiembrie-1 decembrie, anunţă marţi (ora locală) agenţia japoneză de presă Kyodo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tirul, care sfidează avertismente adresate Phenianului de către Seul, este o nouă încercare de lansare a unui satelit militar - după cele care au eşuat în mai şi în august, potrivit Kyodo.

Premierul japonez Fumio Kishida a cerut Guvernului său să fie pregătit de o astfel de lansare, potrivit Kyodo, care citează serviciile premierului.

Armata sud-coreeană a avertizat luni Coreea de Nord să-şi înceteze ”imediat” pregătirile în vederea lansării unui satelit de spionaj. ameninţând Phenianul să va lua ”măsurile necesare” altfel.

La începutul lui noiembrie, serviciile de informaţii de la Seul anunţau că Phenianul se afla în utimele etape ale pregătirilor celei de a treia tentative.

Ministrul sud-coreean al Apărării Shin Won-sik anunţa duminică că o decolare ar putea avea loc săptămâna aceasta.

”Sfătuim ferm Coreea de Nord (...) să suspende imediat pregătirile în curs în vederea lănsării unui satelit spion militar”, declara luni şeful însărcinat cu Operaţiuni al Statului Major Interarme, Kang Hopil.

”Dacă Coreea de Nord procedează la o lansare a unui satelit militar, în pofida avertismentului nostru, armata noastă va lua măsurile necesare pentru a garanta viaţa şi securitatea populaţiei”, adăuga el.

În urma celei de a doua încercări eşuate, în august, Phenianul a anunţat că va proceda la o a treia lansare în octombrie, însă aceasta nu a avut loc.

Potrivit Seulului, Phenianul furnizează armament Moscovei în schimbul unor tehnologii spaţiale ruse vizând să pună pe orbită un satelit de spionaj militar.

Unii analişti consideră că există o coincidenţă tehnologică importantă între capacităţile de lansare spaţială şi dezvoltarea unor rachete balistice, interzise Phenianului în virtutea unor multiple sancţiuni ONU.

Coreea de Nord a procedat anul acesta la un număr-record de teste de armament, ignorând avertismente ale Statelor Unite, Coreei de Sud şi aliaţilor acestora.

Săptmâna trecută, ea a anunţat că a efectuat cu succes teste la sol ale unui ”nou tip” de motor cu combustibil solid destinat unor rachete balistice cu rază intermediară (IRBM) - interzise -, pe care le-a prezentat drept o etapă crucială în ”contextul grav şi instabil în domeniul securităţii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.