Coreea de Sud şi Statele Unite au ajuns la un acord asupra contribuţiei financiare a Seulului la prezenţa militară americană în ţară, a anunţat Seulul luni, în prima zi a unor manevre militare anuale comune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Relaţia Seulului cu Washingtonul, unite printr-o alianţă militară, a fost afectată de turbulenţe puternice în ultimii ani, în contextul în care fostul preşedinte Donald Trump acuza Coreea de Sud de faptul că nu contribuie suficient la prezenţa americană pe teritoriul său şi cerea miliarde de dolari.

Aproximativ 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud pentu a apăra ţara de un eventual atac al Coreei de Nord.

Administraţia Trump a cerut iniţial Coreei de Sud să plătească cinci miliarde dolari pe an - de cinci ori mai mult decât precedentul acord, care a exprirat la sfârşitul lui 2019, prin care Seulul contribuia anual ci 920 de milioane de dolari.

Ministerul sud-coreean de Externe anunţă că cele două părţi au semnat un acord ”de principiu” - însă nu dezvăluie suma.

”Guvernul va rezolva o problemă care durează de peste un an, semnând rapid un acord”, a anunţat într-un comunicat Executivul. Acordul urmează să fie adoptat ulterior de către Parlament.

Joe Biden s-a angajat să relanseze alianţele americane, puse la grea încercare de către predecesorul său, pentru a înfrunta provocările pe care le reprezintă Rusia, China, Iranul şi Coreea de Nord.

Cele două părţi ”vor continua acum ultimele etape necesare în vederea încheierii şi semnării acordului (...), care ne va consolida Alianţa şi apărarea comună”, subliniază el.

Acest anunţ intervine la lansarea unor manevre militare americano-sud-coreene - la scară redusă, din cauza pandemiei covid-19.

Acest al nouălea exerciţiu ar putea să rovoace furia Coreei de Nord, care consideră de mult timp aceste exerciţii militare drept pregătiri ale unei invazii.

”Antrenamentul anual este o simulare de comandament pe computer şi are un caracter strict defensiv”, a anunţat duminică într-un comunicat Statul Major sud-coreean.

Aceste manevre sunt primele de la instalarea la putere a lui Joe Biden, în contextul în care negociei nucleare între Washington şi Phenian se află într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi, în Vietnam, al dictatorului nord-coreean Kim Jong Un cu fostul preşedinte american Donald Trump, în februarie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.