Coreea de Sud a efectuat, marţi, al doilea test de lansare a rachetei spaţiale Nuri, prima rachetă produsă pe plan intern, la opt luni după lansarea cu succes a primului test, dar care a eşuat să plaseze pe orbită un satelit ”fals”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Racheta a decolat de la Centrul Spaţial Naro de pe coasta de sud a Coreei de Sud la ora locală 16.00. iar oficialii se aşteptau să afle aproximativ o oră mai târziu dacă racheta a reuşit să plaseze cu succes încărcătura falsă pe orbită.

Racheta KSLV-II Nuri, proiectată de Institutul de Cercetare Aerospaţială din Coreea (KARI), şi care este menită să plaseze pe orbită o încărcătură de 1,5 tone la 600 până la 800 km deasupra Pământului, reprezintă un moment semnificativ în planurile ţării de lansare a propriului program spaţial şi de îndeplinire a obiectivelor ambiţioase în ceea ce priveşte reţelele 6G, sateliţii spion şi chiar sondele pe Lună.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Racheta foloseşte doar tehnologii de rachete coreene şi este primul vehicul de lansare spaţială construit pe plan intern al ţării. Ultima rachetă a Coreei de Sud, lansată în 2013 după mai multe întârzieri şi mai multe teste eşuate, a fost dezvoltat în comun cu Rusia.

În timpul primului test al lui Nuri din octombrie, racheta şi-a finalizat secvenţele de zbor, dar nu a reuşit să plaseze încărcătura falsă pe orbită, după ce motorul din treapta a treia s-a ars mai devreme decât era planificat.

Inginerii au ajustat rezervorul de heliu din interiorul rezervorului de oxidant din a treia treaptă a lui Nuri pentru a rezolva această problemă, a relatat agenţia de ştiri Yonhap.

Miza a fost mai mare la testul de marţi, deoarece, pe lângă un satelit fals, Nuri a transportat un satelit de verificare a performanţei rachetei şi patru sateliţi cubi dezvoltaţi de universităţi pentru cercetare.

KARI a precizat că intenţionează să efectueze încă cel puţin patru lansări de testare până în 2027.

Racheta Nuri este imperativă pentru planurile Coreei de Sud de a construi în cele din urmă un sistem coreean de navigaţie prin satelit şi o reţea de comunicaţii 6G. De asemenea, ţara intenţionează să lanseze o serie de sateliţi militari, dar oficialii neagă că Nuri are vreo utilizare ca armă.

Lansările în spaţiu sunt de multă vreme o problemă sensibilă în peninsula coreeană, unde Coreea de Nord se confruntă cu sancţiuni din cauza programului său de rachete balistice cu arme nucleare.

În martie, armata sud-coreeană a supravegheat separat este prima lansare cu succes a unei rachete spaţiale cu combustibil solid, o altă parte a planurilor sale de a lansa sateliţi spion.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.