Coreea de Nord a tras mai multe rachete croazieră miercuri, anunţă armata sud-coreeană, care efectuează în prezent exerciţii comune de mare amploare împreună cu Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Armata sud-coreeană a detectat mai multe rachete de croazieră lansate la Marea de Est de către Coreea de Nord”, anunţă Statul Major Interarme sud-coreean (JCS), desemnând cu numele coreean Marea Japoniei.

”Caracteristicile detaliate sunt în curs de analiză a serviciilor de informaţii sud-coreene şi americane”, precizează într-un comunicat JCS.

”FREEDOM SHIELD”

După un an de teste de armament-record şi de ameninţări nucleare tot mai puternice ale Phenianului, Seulul şi Washingtonul şi-au consolidat cooperarea în domeniul apărării şi au lansat, la 13 martie, cele mai importante exerciţii militare comune din ultimii cinci ani.

Aceste manevre militare - denumite ”Freedom Shiel” - urmează să se încheie joi.

Armata sud-coreeană a anunţat că va ”încheia cu bine exerciţiile comune prevăzute în cadrul Freedom Shiel, adoptând o poziţie de apărare comună fermă”.

Coreea de Nord consideră toate exerciţiile de acest fel o repetiţie a unei invazii a teritoriului nord-coreean şi a ameninţat în mai multe rânduri că le va răspunde în mod ”zdrobitor”.

REACŢIE FAŢĂ DE EXERCIŢII ”FRENETICE”

Lansarea de miercuri intervine la aproape o săptămână după ce Phenianul a procedat la o testare a celei mai puternice rachete a sa - Hwasong-17 -, al doilea test de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în 2023.

Presa de stat nord-coreeană prezintă lansarea ICBM ca pe un răspuns la exerciţiile ”frenetice” în curs între Statele Unite şi Coreea de Sud.

În 2022, Phenianul şi-a catalogat drept ”ireversibil” statutul de putere nucleară.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a îndemnat recent la o creştere exponenţială a producţiei de armament - inclusiv a producţiei de armament nuclear tactic.

La începutul lui martie, el a ordonat armatei să-şi intensifice manevrele militare în vederea unui ”război real”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.