Phenianul a efectuat un nou tir de proiectile - al patrulea în 12 zile -, după care a ameninţat marţi să efectueze noi tiruri de proiectile, condamnând începutul, în Sud, al unor exerciţii militare între Seul şi Washington, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această intensificare a activităţilor militare în peninsulă pare a ”ipoteca” şi mai mult procesul diplomatic amorsat în 2018, iar Phenianul a apreciat marţi că manevrele reprezintă o ”încălcare flagrantă” a eforturilor de pace şi reflectă o lipsă de ”voinţă politică” din partea celor două ţări de a îmbunătăţi relaţiile.

Aceste exerciţii militare între Statele Unite şi aliatul lor sud-coreean provoacă de fiecare dată furia regimului nord-coreean. Însă acesta din urmă efectuează rareori teste de rachete în cursul acestor manevre.

Viteza cu care autorităţile nord-coreene au comunicat după tir este de asemenea neobişnuită. Regimul aşteaptă, în general, 24 de ore înainte să se exprime.

Nordul a tras, în provincia Hwanghae de Sud, pe coasta de vest, ”două proiectile suspctate a fi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune”, a anunţat într-un comunicat Statul Major Interarme (JCS) sud-coreean.

”SUNTEM NEVOIŢI”

Rachetele au zburat cu o viteză de cel puţin 6,9 Mach, pe o distanţă de 450 de kilometri, la o altitudine maximă de 37 de kilometri şi au căzut de cealaltă parte a peninsulei, în Marea de Est, cunoscută de asemenea sub numele de Marea Japoniei, potrivit JCS.

Această distanţă se află în intervalul mediu al distanţei parcurse de celelalte proiectile trase de 12 zile.

Seulul a prezentat cele mai multe dintre aceste proiectile drept rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, în timp ce Phenianul a vorbit despre un ”sistem de lansare multiplă de rachete ghidate de calibru mare”.

Consiliul de Securitate al ONU interzice Coreei de Nord să testeze rachete.

În pofida multor ameninţări din partea Phenianului, Seulul şi Washingtonul şi-au început luni exerciţiile militare anuale - în principal simulări pe computer care vizează să testeze capacitatea Sudului de a prelua controlul în operaţiuni în caz de război.

La mai puţin de o oră după tirurile nord-coreene, un reprezentant al Ministerului nord-coreean de Externe a denunţat aceste manevre drept ”o negare nedisimulată şi o încălcare flagrantă” a mai multor acorduri care leagă Phenianul, Washingtonul şi Seulul, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA.

Toate exerciţiile comune între Seul şi Washington sunt ”exerciţii războinice agresive care simulează un atac-surpriză şi preventiv al RPDC”, a denunţat acest purtător de cuvânt.

”Suntem, deci, nevoiţi să dezvoltăm, testăm şi desfăşurăm mijloacele fizice puternice esenţiale apărării naţionale”, a continuat el. ”Autorităţile americane şi sud-coreene nu le vor putea contracara, chiar dacă le dăm zece luni s-o facă”.

”INIŢIATIVĂ ÎNDRĂZNEAŢĂ”

Phenianul acuză de mult timp că ameninţarea americană este cea care-l îndeamnă să dezvolte programe de înarmare, inclusiv nucleară.

Jeong Young-tae, directorul Institutului de Studii Nord-Coreene de la Seul, consideră că faptul că Nordul efectuează teste în timpul manevrelor este o ”iniţiativă îndrăzneaţă”, care ”ar putea arăta că (Nordul) este mult mai încrezător decât era pe tema capacităţilor sale nucleare”.

”Nordul este pe cale să arate în mod foarte direct că va lua măsuri dacă Statele Unite şi Coreea de Sud continuă aceste exerciţii militare anuale”, a declarat el pentru AFP.

După ani de amplificare a tensiunilor, peninsula a fost în 2018 teatrul unei ramercabile destinderi, care a condus la trei întâlniri între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

La Singapore, în iunie 2018, cei doi au semnat un angajament vag în favoarea ”denuclearizării peninsulei coreene”..

Al doilea lor summit, în februarie, la  Hanoi (Vietnam), a fost scurtat din cauza unor dezacorduri profunde pe tema unei relaxări a sancţiunilor impuse Nordului şi măsurilor pe care Phenianul trebuia să le ia în schimb.

Însă, în întâlnirea lor surpriză, în iunie, în DMZ, cei doi au convenit să reia dialogul. Cu toate acestea, discuţiile de lucru nu au început încă.

Experţii cred că intensificarea activităţilor militare în peninsulă ar putea să amâne negocierile cu câteva luni.

”Nu putem aştepta un dialog constructiv în timp ce unul dintre partenerii de dialog este vizat de exerciţii care simulează un război”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe. ”Noi nu avem nevoie de un dialog nefructuos şi epuizant cu cei care nu au niciun simţ al comunicării”.

După summitul din Singapore, în iunie 2018, Donald Trump a anunţat suspendarea manevrelor, pe care le-a catalogat drept „foarte provocatoare”, preluând astfel retorica nord-coreeană.

Exerciţiile Ulchi Freedom Guardian (UFG), prevăzute în august 2018, au fost anulate.

Anul acesta, cele mai mari exerciţii anuale - Foal Eagle şi Key Resolve, care se desfăşoară de obicei primăvara - au fost înlocuite cu manevre de mai mică amploare, în martie, denumite oficial  "Dong Maeng" sau "Alianţa".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.