Coreea de Nord a efectuat o serie de tiruri de artilerie în weekend, anunţă armata sud-coreeană, la câteva zile după ce dictatorul Kim Jong Un a ameninţat să folosească ”forţa împotriva forţei” pentru a apăra suveranitatea nord-coreeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata sud-coreeană a detectat ”mai multe traiectorii de zbor”, interpretate drept tiruri nord-coreene de artilerie, a anunţat duminică Statul Major interarme sud-coreean.

Presupusele tiruri au fost trase între ora locală 8.07 (2.07, ora României) şi ora locală 11.03 (5.03, ora României), a precizat Statul Major, subliniind că Seulul este în continuare pregătit de o reacţie militară fermă în colaborare cu aliatul său american.

Agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, care prezintă de obicei testele reuşite în 24 de ore, nu a menţionat tiruri duminică şi nici alte tiruri recente de rachetă.

Coreea de Nord, care s-a dotat cu arma nucleară, a efectuat de la începutul acestui an o serie de teste de armament, inclusiv tirul unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), pentru prima oară din 2017.

Biroul Securităţii Naţionale sud-coreene din cadrul preşedinţiei a organizat duminică seara o reuniune cu privire la aceste tiruri de artilerie şi a reitarat poziţia Seulului, de a ”răspunde calm şi dur” provocărilor Phenianului, a anunţat preşedinţia.

Seulul nu a anunţat imediat presupusele tiruri de artilerie, duminică dimineaţa, deoarece aceste tiruri sunt de tip ”tradiţional”, cu altitudine relativ joasă şi o rază scurtă de acţiune, a precizat preşedinţia.

Coreea de Sud şi Statele Unite au avertizat recent că regimul lui Kim Jong Un pregăteşte un al şaptelea test nucelar, ceea va conduce, potrivit adjunctei secretarului de Stat american Wendy Sherman, la un răspuns ”rapid şi energic”.

Kim Jong Un a anunţat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe politice de trei zile, un program în vederea unei consolidări a puterii militare a Nordului.

Ministrul sud-coreean al Apărării Lee Jong-sup a dat duminică asigurări că Seulul ”îşi va consolda” capacităţile militare şi cooperările în domeniul securităăţii cu Statele Unite şi Japonia, în vederea unei contracarări a ameninţării militare a Coreei de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.