Coreea de Nord a condamnat vineri manevre militare sud-coreene şi a apreciat că situaţia în peninsulă a revenit la tensiunile dinaintea apropierii intercoreene din 2018, iar Kim Jong Un a transmis un mesaj Chinei, aliata sa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dictatorul nord-coreean i-a trimis preşedintelui chinez Xi Jinping o comunicare diplomaticvă prin care  l-a felicitat pentru ”succesele” Beijingului în lupta împotriva epidemiei noului coronavirus, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Coreea de Nord şi-a închis frontiera pentru a se proteja de o pandemie care ar putea fi dezastruoasă într-o ţară cu infrastructuri medicale insuficiente. Phenianul continuă să susţină că niciun caz de covid-19 nu a fost diagnosticat pe teritoriul ţării, în pofida faptului că noul coronavirus s-a răspândit în întreaga lume.

Kim i-a transmis lui Xi că succesele Chinei îi fac tot atâta plăcere cât ale Coreei de Nord, potrivit KCNA, care precizează că dictatorul nord-coreean transmite ”salutări militare fiecărui membru al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic)”.

Starea sănătăţii lui Kim Jing Un a făcut timp de mai multe săptămâni obiectul unor speculaţii în străinătate, din cauza absenţei acestuia în fotografii de la marcarea la 15 aprilie a 108 ani de la naşterea bunicului său Kim Il Sung, fondatorul regimului. Această dată este cea mai importantă în caldendarul politic nord-coreean.

Presa din lume a speculat cu privire la o agravre bruscă a stării sănătăţii sale şi chiar la maortea sa, însă Coreea de Sud a anunţat destul de repede că nu avea motive să creadă aceste zvonuri.

Negocieri internaţionale cu privire la o ”denuclearizare” se află într-un punct mort după al doilea summit al lui Kim Jong Un cu preşedintele american Donald Trump, în februarie 2019, la Hanoi, în Vietnam.

Relaţiile intercoreene s-au răcit puternic ulterior, în pofida celor trei summituri ale lui Kim cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

O nouă ilustrare a acestui lucru este faptuş că Nordul a lansat o diatribă împotriva vecinului său din Sud, în urma unor exerciţii militare care au avut loc în cursul săptămânii la Marea Galbenă.

”Totul a revenit la punctul de plecare, dinaintea smmitului Nor-Sud din 2019”, a denunţat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Apărării într-un comunicat difuzat de KCNA.

Aceste manevre ”ne amintesc din nou faptul evident că inamicii vor rămâne întotdeauna inamici”, a adăugat el.

Situaţia necesită ”o reacţie necesară din partea noastră”, ameninţă Phenianul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.