Coreea de Nord a reuşit să miniaturizeze suficient o bombă nucleară pentru a o pune într-una dintre rachetele sale intercontinentale, potrivit concluziilor secrete ale unor experţi din cadrul spionajului american, dezvăluite marţi de ziarul The Washington Post (WP), scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această capacitate ar marca un progres semnificativ pentru Coreea de Nord, care ar deveni astfel o putere nucleară deplină, subliniază cotidianul american, care a aflat acest lucru dintr-un raport confidenţial finalizat luna trecută de Agenţia americană pentru informaţii militare (DIA).

Până acum, regimul de la Phenian a testat mai multe dispozitive atomice şi a reuşit două lansări ale unor rachete balistice intercontinentale (ICBM) capabile să atingă Statele Unite, însă capacitatea sa de a instala o bombă atomică într-unul dintre aceste lansatoare era încă pusă la îndoială.

Comunitatea serviciilor de informaţii era în general convinsă, în pofida faptului că au trecut zece ani de la primul test nuclear al Phenianului, în octombrie 2006, că Nordul mai avea nevoie de câţiva ani în vederea miniaturizării unei arme atomice - un proces complex.

Însă ”comunitatea (serviciilor de) informaţii apreciază că Coreea de Nord a produs arme nucleare care pot să fie îmbarcate pe rachete balistice, inclusiv (pe) rachete balistice intercontinentale”, a conchis acest raport, din care ziarul a publicat un fragment.

Potrivit The Washington Post, Ministerul japonez al Apărării a ajuns la aceleaşi concluzii.

Alt raport oficial american arată că dictatorul nord-coreea Kim Jong-un dispune de aproximativ 60 de bombe atomice, notează The Washington Post, care subliniază că mulţi experţi consideră acest număr mult prea mare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.