Coreea de Nord afirmă că joi a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală Hwasong-18, cu combustibil solid, a anunţat, vineri, agenţia de stat KCNA, citată de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ghidat ”prima lansare de test a noii rachete balistice intercontinentale”, iar lansarea nu a avut ”impact negativ” asupra siguranţei ţărilor învecinate, potrivit KCNA. Racheta a efectuat şi o separare în etape, a arătat aceasta.

Rachetele balistice intercontinentale cu combustibil solid reprezintă standardul mondial de vârf şi pot fi mutate mai uşor şi lansate mai rapid decât o rachetă cu combustibil lichid. Principala rachetă balistică intercontinentală a Statelor Unite, Minuteman III, este propulsată de trei motoare de rachetă cu combustibil solid.

Racheta Hwasong-18 va ”apăra Coreea de Nord, va suprima invazii şi va proteja securitatea naţiunii”, a arătat KCNA, afirmând că Kim şi-a exprimat ”marea satisfacţie” privind reuşita lansării-test.

Jeffrey Lewis, analist la Centrul pentru Studii de Neproliferare James Martin, a afirmat, pe Twitter, că nu a fost ”nicio surpriză” că o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid a fost testată de Coreea de Nord, spunând că ”e pur şi simplu mai uşor să foloseşti rachete cu combustibil solid”.

”Coreea de Nord era de aşteptat să urmeze aceeaşi cale tehnică precum SUA, Uniunea Sovietică, Franţa, China, Israel şi India”, a adăugat el. ”Având în vedere că Coreea de Nord testează de câţiva ani motoare de rachetă cu combustibil solid şi diametru mare, era clar (cel puţin pentru mine) că începând din 2020 un astfel de test putea avea loc oricând”.

Lansarea făcută joi de Coreea de Nord a provocat panică, temporar, pe insula japoneză Hokkaido, din nord, după ce sistemul de alerte de urgenţă al Guvernului a avertizat locuitorii să se adăpostească.

La scurt timp, teama s-a transformat în furie şi confuzie, după ce ordinul de evacuare a fost ridicat, existând relatări că a fost emis din greşeală, iar oficialii locali au afirmat că nu exista nicio posibilitate ca racheta să lovească insula. Ulterior, Tokyo a confirmat că aceasta a căzut în afara teritoriului japonez, în apele din largul coastei de est a peninsulei coreene.

Armata din Coreea de Sud a afirmat, la acel moment, că se crede că Phenianul testa o nouă rachetă balistică, pe care a prezentat-o la o paradă militară, potrivit unui oficial militar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.