Coreea de Nord a prezentat, între altele, la parada de sâmbătă dimineaţă care a marcat 75 de ani de la înfiinţarea Partidului Muncitorilor, un nou tip de rachetă balistică intercontinentală şi un nou submarin, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La evenimentul care a avut loc la primele ore ale zilei au fost prezentate pentru prima dată în doi ani rachetele cu rază lungă pe care Coreea de Nord le deţine.

Analiştii au apreciat că noua rachetă, care a fost prezentată pe un vehicul cu 11 punţi, ar fi cea mai mare rachetă balistică intercontinentală mobilă din lume, dacă devine operaţională.

A fost prezentată şi Hwasong-15, care este racheta cu cea mai mare rază de acţiune testată vreodată de Coreea de Nord, şi ceea ce pare a fi un nou submarin pentru lansarea de racheste balistice.

Înainte de paradă, oficiali sud-coreeni şi americani au spus că liderul de la Phenian, Kim Jong Un, ar putea să se folosească de eveniment pentru a prezenta „arme strategice”, aşa cum a promis anul acesta.

„Vom continua să ne clădim puterea de apărare naţională şi auto-defensivă”, a spus Kim, care a promis că aceasta nu va fi folosită preventiv. 

Agenţia naţională de presă KCNA a spus că Apărarea s-a axat în paradă pe „forţele nucleare strategice uriaşe”.

Parada din Piaţa Kim Il Sung a beneficiat de o coregrafie amplă, cu mii de trupe mărşăluind în formaţie, cu prezentarea de echipament militar convenţional, precum tancuri, avioane de luptă care au lansat semnalizatoare şi artificii.

Chad O’Carroll, CEO al Korea Risk Group, care monitorizează Coreea de Nord, a spus că la acest eveniment a fost prezentat echipament militar nou mai mult decât la oricare altă paradă.

Kim a mulţumit armatei pentru eforturile în răspunsul la taifunurile care au lovit teritoriul şi pentru prevenirea epidemiei de SARS-CoV-2 în ţara izolată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.