Coreea de Nord a lansat cel puţin o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) spre Marea Japoniei, a declarat Seulul, cu câteva ore înaintea vizitei la Tokyo a preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Armata noastră a detectat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune trasă din zona Sunan din Phenian”, a declarat personalul comun pentru AFP, adăugând că este un ICBM.

Ministerul japonez al Apărării a confirmat, de asemenea, lansarea, postând pe Twitter că racheta, potrivit estimărilor sale, "trebuia să cadă în afara Zonei Economice Exclusive a Japoniei, la aproximativ 550 km est de Peninsula Coreeană”.

Garda de Coastă japoneză a cerut navelor care trec prin zonă să fie atente la orice resturi care plutesc pe mare.

Este a treia demonstraţie de forţă a Phenianului de duminică, când Coreea de Sud şi Statele Unite au organizat cele mai mari exerciţii militare comune din ultimii cinci ani în această săptămână.

Preşedintele Yoon şi premierul japonez Fumio Kishida urmează să se întâlnească joi la Tokyo pentru discuţii care includ programele nucleare şi de rachete ale Phenianului.

Summit-ul este primul din 12 ani între cele două puteri vecine, care încearcă să repare legăturile deteriorate de mult din cauza atrocităţilor comise de Japonia în timpul celor 35 de ani de dominaţie colonială asupra Coreei (1910-1945).

„Coreea şi Japonia trebuie să coopereze din ce în ce mai mult în această perioadă de crize multiple, pe măsură ce ameninţările nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord escaladează”, a declarat miercuri preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, într-un interviu acordat mai multor mass-media, inclusiv AFP.

„Nu ne permitem să pierdem timpul ignorând relaţiile tensionate dintre Coreea şi Japonia. Cred că trebuie să punem capăt cercului vicios al ostilităţii reciproce şi să lucrăm împreună pentru a apăra interesele comune ale celor două ţări', a adăugat el.

Cele două ţări îşi măresc în prezent cheltuielile pentru apărare şi organizează în mod regulat exerciţii militare comune.

Coreea de Nord a tras două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, marţi, şi două rachete strategice de croazieră dintr-un submarin, duminică, cu câteva ore înainte de începerea exerciţiilor SUA-Coreea de Sud.

Denumite „Freedom Shield”, aceste exerciţii au început luni şi urmează să dureze zece zile.

Armata sud-coreeană a mai dezvăluit la începutul lunii martie că forţele speciale de la Washington şi Seul efectuează, de asemenea, manevre militare „Teak Knife”, care constau în simularea unor lovituri de precizie asupra unor instalaţii cheie din Coreea de Nord.

Exerciţiile Freedom Shield se concentrează pe „schimbarea mediului de securitate” din cauza agresivităţii crescute a Coreei de Nord, au spus aliaţii.

Coreea de Nord consideră aceste exerciţii drept repetiţii pentru o invazie şi promite în mod regulat acţiuni „covârşitoare” ca răspuns la acestea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.