Premierul suedez Ulf Kristersson s-a distanţat vineri de autoflagelarea unui Coran la Stockholm, care a stârnit un val de indignare în lumea musulmană, afirmând că nu există "niciun motiv pentru a insulta alte persoane", arată AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este dificil de ştiut care vor fi consecinţele (...) Cred că trebuie să ne gândim şi în Suedia. Aceasta este o problemă serioasă de securitate, nu există niciun motiv pentru a insulta oamenii", a declarat liderul conservator într-o conferinţă de presă.

Miercuri, Salwan Momika, un irakian refugiat în Suedia, a ars câteva pagini dintr-un exemplar al Coranului în faţa celei mai mari moschei din Stockholm şi în timpul Eid al-Adha, o sărbătoare a musulmanilor din întreaga lume.

Mitingul la care a fost ars acest Coran fusese autorizat de poliţie, în numele libertăţii de exprimare. "Cred că doar pentru că unele lucruri sunt legale nu înseamnă că sunt adecvate", a considerat totuşi premierul.

În ciuda acestei autorizaţii, a fost deschisă ulterior o anchetă pentru "agitaţie împotriva unui grup etnic", din cauza faptului că autodafé-ul a avut loc foarte aproape de o moschee.

De la acest act, mai multe ţări musulmane au criticat actul, dar şi Statele Unite. În Irak, joi, manifestanţi au intrat pentru scurt timp în ambasada Suediei din Bagdad. 

"Este, bineînţeles, inacceptabil ca oamenii să pătrundă ilegal în ambasadele suedeze", a comentat Ulf Kristersson.

Acest episod ar putea afecta procesul de aderare a Suediei la NATO, care are nevoie de undă verde din partea Turciei, unde autorităţile au condamnat cu fermitate arderea Coranului.

"Cred că trebuie să ne concentrăm asupra problemelor corecte. Acum, este important ca Suedia să devină membră a NATO. Avem de rezolvat chestiuni importante şi de mare anvergură", a comentat premierul.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.