Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, asigură că este nevoie de mai multă voinţă politică pentru a stopa criza climatică şi consideră că războiul lumii cu natura trebuie să ia sfârşit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o conferinţă care a avut loc duminică, înaintea startului COP25 de luni, la Madrid, secretarul general al ONU a spus că „punctul din care nu ne vom mai putea întoarce în ceea ce priveşte această criză climatică ţine de noi” şi a cerut un angajament mai puternic din partea ţărilor care produc cele mai multe emisii.

„Vedem clar că cei mai mari producători de emisii din lume nu îşi fac treaba şi fără ei scopul nostru este de neatins”, a spus Guterres înaintea adunării care va începe luni şi la care vor participa lideri din peste 150 de ţări.

Guterres a mai spus că se aşteaptă ca la COP25 să fie făcută o demonstraţie clară de ambiţie şi angajament şi a cerut să fie atins scopul comunităţii ştiinţifice de a nu permite creşterea temperaturii planetei cu mai mult de 1,5C. 

„Până acum, eforturile noastre de a ajunge la aceste obiective nu au fost adecvate şi sunt ţări care nici măcar nu respectă angajamentele”, a mai spus el făcând referire la Statele Unite şi China.

Secretarul general al ONU a lăudat Uniunea Europeană pentru angajamentul luat cu privire la cauza climatică şi a spus că se aşteaptă ca „Europa să fie un stâlp fundamental în nogocierea globală”.

„Dacă Europa reuşeşte obiectivul neutralităţii din punct de vedere al emisiilor de carbon pentru toate ţările europene va avea o autoritate morală foarte importantă pentru ca negocierile mondiale să aibă succes”.

Parlamentul European a declarat, joi, urgenţă climatică şi a adoptat o rezoluţie în acest sens. O delegaţie a Parlamentului European va participa la conferinţa ONU.

António Guterres a adăugat că „schimbările climatice au devenit o ameninţare serioasă pentru umanitate, sănătate şi securitate şi nu mai este o problemă în ultimă instanţă, ci o criză climatică globală”.

„Războiul nostru cu natura trebuie să ia sfârşit şi ştiinţa ne spune că asta este posibil”, a concluzionat Guterres.

COP25 va avea loc în perioada 2 - 13 decembrie, la Madrid. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.