O firmă de turism australiană, criticată anterior pentru modul în care a gestionat hotelurile destinate carantinei în perioada Covid, a primit în mod discret de la guvernul britanic un contract de 1,6 miliarde de lire sterline, care acoperă costurile pentru noile barje destinate cazării pe mare a solicitanţilor de azil din Marea Britanie, dezvăluie cotidianul The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corporate Travel Management (CTM) a primit acest contract profitabil, valabil pe doi ani, în luna februarie, chiar cu câteva săptămâni înainte ca guvernul să dezvăluie că va folosi în premieră nave ca unităţi de cazare offshore pentru solicitanţii de azil.

Contractul a fost atribuit direct către CTM, fără licitaţie.

Miniştrii au refuzat în repetate rânduri să detalieze costul preconizat al controversatelor facilităţi de cazare pe mare pentru azilanţi propuse de premierul Rishi Sunak, insistând în acelaşi timp că acestea vor fi mai ieftine decât utilizarea hotelurilor, care costă în prezent 6 milioane de lire sterline pe zi. Săptămâna aceasta, Suella Braverman, ministrul de interne din Marea Britanie, a declarat în faţa Comisiei pentru afaceri interne a parlamentului că nu poate estima costul noului proiect de lege privind migraţia ilegală, deoarece există "mulţi factori necunoscuţi".

Până în prezent au fost anunţate trei nave, o barjă numită "Bibby Stockholm" urmând să ajungă în Portland, Dorset, la sfârşitul acestei luni, iar alte două nave vor ajunge în locaţii încă nedezvăluite. Prospectul oficial al navei Bibby Stockholm arată că aceasta are 222 de dormitoare single, dar Ministerul de Interne spune că va găzdui 500 de solicitanţi de azil.

Richard Drax, deputat al partidului de guvernământ, a declarat că publicul "ar trebui să ştie cât de mult se plăteşte" pentru amenajarea barjei şi a spus că cheltuielile de care are cunoştinţă până în prezent sunt "alarmant de mari".

"Ideea este că este vorba de banii contribuabililor", a declarat el pentru The Independent. "Acest contract ar putea fi de fapt separat de ceea ce se plăteşte porturilor. Apoi, pe lângă asta, poliţia vrea bani, autoritatea de sănătate vrea bani, bineînţeles că şi Consiliul (municipal) vrea bani, şi totuşi guvernul continuă să insiste că această soluţie este mai ieftină decât hotelurile. Cifra totală va fi alarmant de mare", spune deputatul conservator.

Yvette Cooper, ministrul de interne din umbră al opoziţiei laburiste, a declarat că Ministerul de Interne are "întrebări serioase" la care trebuie să răspundă. "Acesta este un contract incredibil de costisitor, total netransparent, iar aceste facilităţi se adaugă hotelurilor costisitoare, nu vin să le înlocuiască, din cauza eşecului guvernului de a lua decizii în materie de azil", a spus ea.

Pe site-ul său web, CTM se descrie ca fiind "un furnizor global de soluţii de călătorie inovatoare şi rentabile, care acoperă servicii pentru companii, evenimente, agrement şi turism". Firma a fost înfiinţată în Brisbane în 1994 şi de atunci a crescut de la "un start-up format din două persoane la una dintre cele mai de succes companii de management al călătoriilor din lume", operând în Australia, Asia, America, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Are două birouri în Marea Britanie, la Londra şi Manchester.

Portofoliul de activitate guvernamentală al CTM a fost extins în timpul pandemiei, iar directorul general al companiei pentru nordul Angliei, Michael Healy, a fost inclus pe lista de onoruri de Anul Nou 2021 pentru repatrierea cetăţenilor britanici blocaţi în străinătate în timpul pandemiei Covid. Un raport al Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului a constatat însă că operaţiunea a fost "prea lentă şi a acordat prea multă încredere furnizorilor comerciali", dar cu toate acestea, CTM a primit apoi un contract pentru a opera hoteluri de carantină şi teste obligatorii. Ulterior, CTM a fost implicată în operaţiuni de transport de afgani şi ucraineni în Marea Britanie şi a operat două nave de croazieră folosite pentru a găzdui temporar refugiaţi ucraineni în Scoţia. Acest contract, care a fost, de asemenea, atribuit direct, a avut o valoare estimată de 100 de milioane de lire sterline.

CTM a refuzat să comenteze şi nu a răspuns la solicitarea The Independent de a afla detali.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat: "Presiunea asupra sistemului de azil a continuat să crească şi ne obligă să analizăm o serie de opţiuni de cazare, care oferă un raport calitate-preţ mai bun pentru contribuabili decât hotelurile. Este corect să explorăm toate opţiunile disponibile. CTM a primit contractul de livrare a spaţiilor de cazare pentru Ministerul de Interne în urma unui proces de achiziţie extins şi are un istoric solid în furnizarea acestui tip de locuinţe”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.