Revizuirea constituţională controversată care permite prelungirea preşedinţiei lui Abdel Fattah el-Sisi şi care consolidează atât puterile acestuia, cât şi ale armatei egiptene, a fost aprobată prin referendum cu 88,83% din voturile exprimate, a anunţat marţi Autoritatea naţională egipteană pentru alegeri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele acestui orgaism, Lachine Ibrahim, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Cairo, că 11,17% dintre alegători ”s-au pronunţat împotriva” acestei reforme şi că ”nivelul participării (...) a atins 44,33%”.

Egiptenii s-au pronunţat prin vot, de sâmbătă şi până luni, asupra modificării mai multor articole ale Constituţiei, care limita preşedinţia la două mandate consecutive de patru ani.

Ibrahim a insistat asupra caracterului ”democratic” al scrutinului. Însă referendumul a fost organizat într-un timp-record, la patru zile după votul Parlamentului şi fără o dezbatere pe fond veritabilă asupra mizelor reformei.

Opoziţia şi ONG-uri din domeniul drepturilor omului, care au denunţat o consolidare a ”autoritarismului” regimului, au fost îndepărtate din presa mare, controlată strâns de stat.

Revizuirea constituţională permite ca al doilea mandat al lui el-Sisi să fie prelungit de la patru la şase ani, şi să se încheie astfel în 2024. Fostul mareşal va putea să candideze la un al treilea mandat, de şase ani, în alegerile din 2024.

De la venirea la putere a lui el-Sisi, în 2014, ONG-uri denunţă numeroase procese contra unor voci disidente, creşterea condamnărilor la moarte şi o reducere la tăcere a presei. Puterea neagă în mod sistematic aceste acuzaţii, insistând asupra ”stabilităţii” şi ”luptei antiteroriste” în această ţară situată în centrul unei regiuni sensibile.

Fostul mareşal el-Sisi a fost ales preşedinte în 2014, cu 96,9% din voturile exprimate, la un an după ce l-a răsturnat de la putere, cu ajutorul armatei, în favoarea unei mişcări populare, pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. El a fost reales în 2018 cu 97,08% din voturile exprimate.

În afară de prelungirea preşedinţiei, revizuirea constituţională permite o sporire a controlului asupra sistemului judiciar.

Ea acordă, totodată, o putere politică armatei, pilonul regimului lui el-Sisi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.