Contrabandiştii din Mexic au reuşit să treacă de noi segmente din zidul de la graniţă ridicat de preşedintele Donald Trump în ultimele luni, potrivit The Washington Post, citat de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţia a fost furnizată de agenţi federali şi oficiali care se ocupă de acest caz. The Post a aflat că aceşti contrabandişti au folosit  fierăstraie pendulare pentru a tăia oţelul şi betonul, făcând găuri destul de mari pentru ca oameni şi droguri să ajungă în SUA. 

Potrivit sursei citate, uneltele folosite pot tăia gardul în câteva minute. Inginerii au explicat pentru cotidian că din cauza înălţimii pilonilor, care este între 5 şi 9 metri, este mai uşor să împingi oţelul ca să creezi o breşă. 

În septembrie, Donald Trump a făcut o vizită şi a semnat zidul, aşa cum obişnuiesc cei care îl construiesc. 

Preşedintele SUA Donald Trump a declarat că nu a auzit de aceste situaţii, adăugând însă că "poţi tăia orice". 

"Avem un zid foarte solid, dar, indiferent de asta, poţi tăia orice, pe bună dreptate", le-a spus preşedintele reporterilor la Casa Albă. "Dar avem mulţi oameni care supraveghează. Să tai este o treabă, dar se repară uşor. Unul dintre motivele pentru care l-am construit aşa este că poate fi reparat uşor. Pui bucata tăiată înapoi. Dar avem un zid foarte rezistent. Însă poţi tăia orice zid". 

Matthew Leas, purtător de cuvânt la Protecţia Frontierei, a declarat pentru CNN că zidul este funcţional. Când este detectată o spărtură, o echipă se deplasează şi o sudează. 

Contrabandiştii au încercat să mascheze o gaură din zid prin reaşezarea pilonilor tăiaţi în poziţie iniţială sau folosind în schimb chit pentru ca spărtura să pară că a fost reparată. Ei au folosit în mod repetat acea breşă, potrivit The Post.  

Însă oficialii afirmă că aceştia revin în zonele unde zidul a fost reparat pentru că structura este slăbită. Aceste lucruri s-au petrecut în zonele în care senzorii care detectează vibraţiile unui fierăstrău nu au fost încă instalaţi. 

În zona San Diego, o altă metodă de a trece de gard este folosirea unor scări şi a unor cârlige cu frânghii. 

Potrivit oficialilor de la Casa Albă ar fi vorba de câteva incidente şi că zidul a crescut siguranţa în regiunile San Diego şi El Centro. 

Ridicarea zidului a fost una dintre temele principale de campanie electorală ale lui Trump, când afirma că va pune Mexicul să-l şi plătească. Aflat într-o vizită în San Diego, în septembrie, a spus că este practic impenetrabil. 

Până acum, plătitorii de taxe americani au achitat nota de plată pentru ridicare zidului la graniţa de sud. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.