Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea deschiderii unei investigaţii privind abuzurile asupra drepturilor omului în Iran, unde se estimează că 300 de persoane au fost ucise şi alte 14.000 au fost arestate de la începutul protestelor izbucnite în urmă cu zece săptămâni, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o sesiune specială convocată de Germania la Geneva, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat cu 25 de voturi împotrivă şi şase ”pentru”  deschiderea anchetei, iar 15 s-au abţinut. Votul este privit ca o victorie semnificativă pentru activiştii pentru drepturile omului, deoarece în prezent există un mecanism unde se pot depune dovezi ale abuzurilor din partea statului, făcând mai probabilă posibilitatea urmăririi penale în instanţele internaţionale.

”Oficialii iranieni nu vor putea să comită această represiune violentă în mod anonim.Comunitatea internaţională urmăreşte ce se întâmplă”, a declarat ambasadorul SUA în cadrul Consiliului ONU al Drepturilor Omului, Michele Taylor, după vot.

Iranul se confruntă de mai bine de două luni cu protestele declanşate de moartea Mahsei Amini, o femeie kurdă de 22 de ani, arestată de poliţia morală pentru că se presupune că şi-a purtat hijab-ul într-un mod inadecvat. Autorităţile iraniene au spus că ancheta lor a demonsrrat că femeia a murit din cauze naturale, în urma unei afecţiuni preexistente. Familia ei susţine că a fost bătută.

Autorităţile iraniene au devenit tot mai lente în răspunsul lor la demonstraţii, pe măsură ce acestea s-au răspândit în toată ţara şi s-au transformat într-o mişcare largă împotriva teocraţiei, formă de guvernământ care caracterizează Iranul din 1979.


Înainte de vot, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a avertizat că în Iran are loc ”o criză profundă a drepturilor omului” şi a cerut guvernului său să pună capăt utilizării disproporţionate a forţei împotriva protestatarilor.

ONU nu a instituit niciodată până acum un mecanism atât de puternic în privinţa Iranului. Puterile occidentale au impus îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie agenţilor de securitate individuali din spatele represiunii, dar, în practică, aceste sancţiuni au un impact redus.

Rezoluţia cere ca ONU să declanşeze o anchetă pentru ”strângerea, consolidarea şi analiza probelor… încălcărilor” drepturilor omului

Este puţin probabil ca Iranul să coopereze. Adjunctul vicepreşedintelui iranian pentru problemele care vizează femeie şi familia, Khadijeh Karimi, a declarat pentru Consiliul ONU al Drepturilor Omului că ancheta a fost dezonorantă şi a acuzat statele europene că nu au credibilitatea morală să critice Iranul, deoarece subminează drepturile femeilor iraniene prin impunerea unor acte inumane şi sancţiuni unilaterale.

În încercarea de a preveni orice anchetă internaţională, ministrul iranian de Interne, Ahmad Vahidi, a anunţat luni că înfiinţează ”un comitet de anchetă pentru a urmări drepturile victimelor incidentelor şi revoltelor recente”.

Gissou Nia, directorul în cadrul Atlantic Council,  a spus că misiunea de constatare ”va crea un proces independent, cu amprentă internaţională, care va consolida mandatul organismului ONU pentru drepturile omului în Iran şi umple un gol, deoarece nu există investigaţii ale instanţelor internaţionale şi nici investigaţii structurale în jurisdicţiile naţionale în legătură cu aceste crime”.

Türk a deschis întâlnirea spunând că este de părere că 14.000 de persoane au fost arestate şi ”sute de studenţi au fost chemaţi pentru audieri, ameninţaţi sau suspendaţi şi interzişi să intre în campusurile universitare”.

”Actorii societăţii civile au fost vizaţi şi arestaţi din casele lor şi de la locurile de muncă, printre care apărători ai drepturilor omului, jurnalişti şi avocaţi. Protestatarilor arestaţi li se interzice în continuare accesul la un avocat. Mulţi se confruntă cu acuzaţii de securitate naţională cu pedepse lungi cu închisoarea”, a mai spus el.

Türk a precizat că 21 de persoane s-au confruntat cu acuzaţii care presupun pedeapsa cu moartea şi şase au fost deja condamnate la moarte de către instanţele revoluţionare.

”Metodele vechi şi mentalitatea rudimentară a celor care deţin puterea pur şi simplu nu funcţionează, de fapt nu fac decât să agraveze situaţia. Ne aflăm acum într-o criză cu drepturi depline a drepturilor omului”, a avertizat el.

Javaid Rehman, a acuzat sistemul judiciar că ascunde crimele comise de forţele de securitate şi a spus că impunitatea structurală a alimentat modele larg răspândite de ucidere ilegale.

”Familiile victimelor sunt nevoite să facă declaraţii false, fiind constrânse, în care să afirme că copiii lor s-au sinucis. Autorităţile iraniene au răspândit declaraţii false despre decesele în custodie şi decesele protestatarilor. Ei inventează scenarii false”, a argumentat el.

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock, care a vizitat Geneva pentru a se adresa personal participanţilor la reuniune,  a spus că votul a fost un test al curajului Consiliului pentru Drepturile Omului şi a insistat că Germania nu individualizează Iranul. Ea a spus că Teheranului i se cere doar să respecte articolele de bază din pactul internaţional al ONU privind drepturile civile şi politice, din care Iranul face parte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.