Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite se va întâlni vineri, 8 decembrie, la cererea a opt state dintre cele 15 state membre, ca urmare a deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, conform unor diplomaţi, notează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cererea ca secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să conducă şedinţa Consiiulul de Securitate a fost făcută de Franţa, Bolivia, Egipt, Italia, Senegal, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Uruguay, conform diplomaţilor.

„ONU a acordat Ierusalimului un statut legal şi politic special, care Consiliul de Securitate s-a bazat că va fi respectat de comunitatea internaţională. De aceea considerăm că această situaţie trebuie analizată de Consiliu de urgenţă”, a declarat ambasadorul adjunct al ONU, suedezul Carl Skau.

În decembrie 2016, a fost adoptată o rezoluţie a Consiliului de Securitate care sublinia că „nu va recunoaşte nicio schimbare a deciziei din 4 iunie 1967, inclusiv în ceea ce priveşte Ierusalimul, în afară de ce se decide la negocieri între cele două părţi”. Rezoluţia a fost aprobată cu 14 voturi pentru şi o abţinere din partea administraţiei fostului preşedinte american, Barack Obama, în ciuda presiunilor venite din partea Israelului de a-şi folosi dreptul la veto.

După decizia lui Trump, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a spus reporterilor: „Am fost întotdeauna împotriva oricăror măsuri unilaterale care ar pune în pericolul posibilitatea să se ajungă la pace între israelieni şi palestinieni”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.