Consiliul de Securitate al ONU se va reuni marţi dimineaţă cu uşile închise pentru a discuta despre escaladarea tensiunilor dintre israelienii şi palestinienii din Ierusalim, conform unor surse diplomatice, a anunţat AFP, citat de Le Figaro. Franţa, Irlanda, China, Norvegia şi Emiratele Arabe Unite au solicitat această întâlnire.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un nou val de violenţe s-a soldat, duminică, cu rănirea a peste 20 de persoane pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, la două zile după alte ciocniri care au înregistrat peste 150 de răniţi.

Duminică devreme, ”sute” de protestatari palestinieni au început să strângă ”pietre” cu puţin timp înainte ca evreii religioşi să sosească pe Esplanada Moscheilor, considerat cel mai sfânt loc al iudaismului şi al treilea cel mai sfânt loc al islamului, potrivit poliţiei israeliene.

Forţele de ordine israeliene au intervenit pe esplanada situată în Oraşul Vechi din Ierusalimul de Est, un sector palestinian ocupat din 1967 de Israel. 19 palestinieni au fost răniţi, dintre care unii au fost loviţi de gloanţe de cauciuc, susţine Semiluna Roşie palestiniană.

După anexarea Ierusalimului de Est de către Israel, anexare pe care comunitatea internaţională nu o recunoaşte, evreii au primit permisiunea să acceseze esplanada în anumite momente, dar nu să se şi roage în acel loc. Evreii se roagă în mod oficial la Zidul Plângerii, deşi de ani de zile evreii se roagă în secret pe esplanadă.

Iordania, care administrează Esplanada Moscheilor, a acuzat, duminică, Israelul de această nouă intensificare a violenţei, iar regele Abdullah al II-lea a cerut statului evreu ”să pună capăt măsurilor ilegale şi provocatoare care duc la o escaladare şi mai mare”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.