Consiliulde Securitate al ONU cere într-o declaraţie adoptată în unanimitate o ”încetare imediată a luptelor” sângeroase în enclava separatisită disputată Nagorno Karabah, între Azerbaidjan şi separatişti susţinuţi de Armenia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 15 membri ai Consiliului îşi exprimă ”susţinerea faţă de apelul secretarului general (al ONU Antonio Guterres) ca cele două părţi să înceteze imediat luptele, la dezamorsarea tensiunilor şi la reluarea de îndată a negocierilor constructive”, se arată în această declaraţie, adoptată în cadrul unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise, cerută de către ţările europene membre ale Consiliului - Belgia, Estonia, Germania, Franţa şi Regatul Unit.

Ei ”condamnă ferm recursul la forţă şi regretă pierderea de vieţi omeneşti în rândul populaţiei civile” în text şi exprimă ”îngrijorarea” Consiliului cu privire la informaţii privind ”acţiuni militare la scară mare” de-a lungul liniei de contact în Nagorno Karabah.

În această - scurtă - declaraţie, Consiliul îşi exprimă de asemenea ”susţinerea deplină faţă de rolul central al copreşedinţilor (Statelor Unite, Rusia şi Franţa) ai Grupului de la Minsk al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi îndeamnă părţile să coopereze în strânsă colaborare cu ei” în vederea unei reluări urgente a dialogului fără condiţii prealabile.

Potrivit unor diplomaţi, textul, adoptat la finalul unei reuniuni de aproximativ o oră, a fost propus Consiliului de Securitate al ONU de către cei trei copreşedinţi ai Grupului de la Minsk, lucru care a facilitat de la bun început adoptarea acestuia.

Forţe din enclava separatistă Nagorno Karabah, susţinute politic militar şi economic de Armenia, luptă împotriva forţelor Azerbaidjanului în cele mai sângeroase confruntări armate din 2016 încoace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.