Consiliul de Securitate al ONU i-a ordonat joi secretarului general Antonio Guterres să desfăşoare o avangardă de observatori ai armistiţiului în Libia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După ce v-a studiat recomandarea de a amenda mandatul Misiunii ONU de susţinere în Libia (MANUL), membrii Consiliului de Securitate vă cer să stabiliţi şi să desfăşuraţi rapid o avangardă în Libia”, se arată în acest document, care a fost negociat timp de peste o săptămână.

Consiliul precizează în această scrisoare că aşteaptă - în maximum 45 de zie - un raport despre pregătirile efectuate de această echipă de observatori şi propuneri practice în vederea unei amendări a mandatului MANUL şi finalizării unei operaţuni de observare care urmează să ia amploare în mod treptat şi să se extindă geografic.

Într-un raport de la sfârşitul lui 2020, Antonio Guterres - fără să stabilească numărul efectivelor acestuia - preconiza înfiinţarea unui grup de observare neînarmat, alcătuit din civili şi militari în retragere care să provină din state membre ale Uniunii Africane (UA), Uniunii Euripene (UE) şi Ligii Arabe.

Desfăşurarea acestor observatori are loc în acord cu părţile libiene implicate în războiul civil.

În raportul său, secretarul general al ONU evocă ”bazele unui mecanism evolutiv ONU de supraveghere a armistiţiului, cu sediul la Sirt”, oraşul natal al fostului dictator Muammar Gaddafi.

Ulterior, operaţiunea de observare ar urma să fie extinsă în întreaga ţară.

Din această avangardă de observatori ar urma să facă parte până la 30 de persoane, potrivit unor diplomaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.