Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat o tranşă de ajutor destinată Ucrainei în valoare de 880 de milioane de dolari, anunţată la 22 februarie, la aproape doi ani de la invazia Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă FMI a purtat la jumătatea lui februarie negocieri, la Varşovia, cu oficiali ucraineni şi a evaluat realizările Ucrainei în funcţie de obiective stabilite în urmă cu un an, la adoptarea acestui ajutor, acordat în cadrul Mecanismului Lărgit de Credit (MEDC), eşalonat pe o perioadă de patru ani.

Această echipă FMI a arătat că autorităţile ucrainene au îndeplinut toate criteriile cantitative de performanţă - cu excepţia unei uşoare scăderi a veniturilor fiscale din cauza unor blocaje la frontieră - şi criteriile structurale prevăzute în vederea examinării.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Ea a evaluat la 486 de miliarde de dolari nevoile de reconstrucţie a Ucrainei.

Directoarea generală a FMI Kristalina Gheorghieva a salutat rezistenţa economiei ucrainene în 2023, însă a avertizat că ”restabilirea (Ucrainei) ar urma să încetinească în acest an” din cauza ”întârzierii finanţărilor externe”.

Statele Unite, cel mai important susţinător militar al Ucrainei, nu au mai trimis nicio anvelopă importantă Kievului din decembrie 2022.

Adoptarea unui nou ajutor este aprig negociată în Congresul american de mai multe luni, fără o soliţie iminentă în acest stadiu.

Şeful Misiunii FMI în Ucraina Gavin Gray a anunţat într-o videoconferinţă că programul de susţinere ia drept ipoteză faptul că războiul dintre Rusia şi Ucraina se va încheia în 2024.

”Suntem în continuare în acest scenariu”, a precizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.