Curtea Constituţională a invalidat joi o amânare a alegerilor prezidenţiale în Senegal, potrivit agenţiei publice de presă senegaleze APS şi mai multor surse anonime din aparatul de stat,, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul senegalez a adoptat prin vot o amânare a alegerilor prezidenţiale, care urmau să aibă loc la 25 martie, în decembrie 2024.

Curtea a declarat contrară Constituţiei legea adoptată la 5 februarie de Adunarea Naţională care amână alegerile prezidenţiale cu zece luni şi-l menţine pe preşedintele Macky Sall în post până la preluarea funcţiei de către succesorul său, potrivit unui document publicat pe reţele de socializare şi autentificat de către o sursă din cadrul instituţiei.

Curtea a anulat un decret al preşedintelui Macky Sall care mofica calendarul electoral cu doar trei săptămâni înainte de scrutin.

Această amânare a a fost denunţată de către opoziţie şi societatea civilă drept o ”lovitură de stat constituţională”.

Ea a dat naştere unei contestări de amploare în Senegal.

Trei persoane au fost ucise în confruntări, iar peste 260 de persoane au fost arestate, potrivit ONG-ului de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) şi opoziţiei.

Parteneri importanţi ai Senegalului, îngrijoraţi de riscul violenţei, au îndemnat Guvernul să organizeze alegerile prezidenţiale cât mai raoid posibil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.