Consilierul pentru Securitate Naţională din SUA Jake Sullivan a afirmat că, deşi ”nu poate prezice viitorul”, el consideră că ”Rusia a pierdut deja acest război” împotriva Ucrainei. Pe de altă parte, Sullivan a declarat că avioanele de luptă F-16 – care au fost cerute de Ucraina – ”nu sunt înzestrarea cheie” pentru nevoile curente ale ţării, adică o contraofensivă faţă de forţele ruseşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Obiectivele Rusiei în acest război au fost de a şterge Ucraina de pe hartă, de a cuceri capitala şi de a elimina Ucraina, de o absorbi în Rusia”, a declarat Sullivan, la o dezbatere organizată de CNN cu reprezentanţi ai Administraţiei Biden pentru a marca un an de la începutul războiului. ”Au eşuat în a face asta şi nu sunt în poziţia de a mai reuşi să facă asta de acum înainte”, a spus el.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, el s-a referit şi la avioanele F-16, cerute de Ucraina.

”(Avioanele) F-16 nu sunt o chestiune pentru lupta pe termen scurt. F-16 sunt o chestiune pentru apărarea pe termen lung a Ucrainei şi aceasta este o discuţie pe care preşedintele Biden şi preşedintele Zelenski au avut-o”, a explicat Sullivan.

Cea mai puternică diferenţă de opinie între Biden şi Zelenski o reprezintă tipul armelor pe care preşedintele SUA este dispus să le ofere. Guvernul de la Kiev îşi intensifică campania ca vestul să trimită avioane F-16 şi primeşte tot mai multă susţinere din partea unor influenţi membri bipartizani ai Congresului.

Până în prezent, Biden a refuzat solicitarea, ceea ce duce la mijlocul dilemei care defineşte strategia sa de război: cât de departe să mergi pentru a ajuta Kievul să câştige, evitând însă o confruntare directă între Vest şi Rusia.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.