Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici şi-a prezentat demisia după ce a stârnit un val de critici publice în urma comentariilor pe care le-a făcut pe tema atacului de la Dnipro, când a sugerat că racheta rusă care a ucis cel puţin 41 de persoane ar fi fost doborâtă de Ucraina, o teză preluată imediat de propaganda rusă, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arestovici şi-a anunţat demisia pe Facebook, după ce şi-a cerut scuze în mod public şi a revenit asupra comentariilor sale.

"Îmi ofer scuzele mele sincere victimelor şi rudelor acestora, locuitorilor din Dnipro şi tuturor celor care au fost profund răniţi de versiunea mea prematură, eronată, privind motivul pentru care racheta rusă a lovit o clădire rezidenţială", a scris el.

"Am scris o scrisoare de demisie. Vreau să dau un exemplu de comportament civilizat. Am făcut o greşeală fundamentală, atunci demisionez", arată Arestovici.

Forţele aeriene ucrainene spun că blocul de locuinţe de la Dnipro a fost lovit de o rachetă rusească Kh-22, iar Kievul nu are echipamentul necesar pentru a o doborî. Proiectată iniţial ca rachetă anti-navă, Kh-22 este o armă mai veche şi mai puţin precisă decât majoritatea rachetelor moderne.

Kremlinul a declarat luni că forţele ruse nu au lovit clădiri rezidenţiale în Ucraina, la două zile după atacul soldat cu cel mai grav bilanţ în rândul civililor de la începutul războiului.

"Forţele armate ruse nu lovesc clădiri rezidenţiale sau facilităţi de infrastructură socială. Atacurile sunt efectuate asupra unor ţinte militare, evidente sau camuflate", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei TASS.

Dmitri Peskov a sugerat însă că este posibil ca blocul să fi fost lovit pentru că racheta rusă a fost interceptată de o "contramisiune antiaeriană" ucraineană. El a adăugat că "unii reprezentanţi ai părţii ucrainene" au ajuns la aceeaşi concluzie, referire la comentariile lui Oleksii Arestovici, care afirmase sâmbătă că racheta rusă ar fi căzut pe clădirea rezidenţială după ce a fost doborâtă de apărarea aeriană ucraineană.

Dnipro, un oraş de aproape un milion de locuitori care serveşte drept centru de aprovizionare pentru forţele ucrainene din regiunea Donbas din estul ţării, este vizat în mod repetat de rachete ruseşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.