Conservatorul Rodrigo Chaves, un fost cadru de la Banca Mondială (BM), a fost ales în weekend preşedinte al Costa Rica într-un mandat de patru ani, într-una dintre cele mai stabile ţări din American Latină, care se confruntă însă cu o criză economică şi socială, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Candadiatul de centru José Maria Figueres a recunoscut victoria lui Chaves, care a obţinut 52,9% dintre voturile exprimate, împotriva adversarului său (47,1%), a anunţat Tribunalul Suprem Electoral (TSE) după numărarea aproape tuturor buletinelor de vot.

Aproxmativ 3,5 milioane de alegători au fost chemaţi la urne duminică în această ţară mică din America Centrală, considerată de mult timp cea mai stabilă ţară din America Latină.

Alegerile s-au desfăşurat fără vreun incident major.

”Costa Rica a votat, poporul a vorbit. Ca democraţi, respectăm întotdeauna această decizie (...). Îl felicit pe Rodrigo Chaves şi-i doresc toate cele bune”, a declarat José Maria Figueres, un fost preşedinte (1994-1998), în faţa susţinătorilor săi.

”Prmesc cu cea mai profundă umilinţă această decizie sacră a poporului (...). Acest rezultat nu este, pentru mine, nici o medalie şi nici un trofeu, ci o enormă responsabilitate”, a declarat Rodrigo Chaves.

Noul preşedinte, în vârstă de 60 de ani, promite să ofere soluţii unor probleme cu care se confruntă Costa Rica precum o datorie externă de 70% din PIB, un nvel de sărăcie al populaţiei de 23%, un şomaj de 14% şi scandaluri de corupţie în sectorul public.

Rodrigo Chaves, un economist care a demisionat de la Ministerul Finanţelor al Guvernului în exerciţiu după 180 de zle, a făcut o traiectorie fulgerătoare în campania electorală.

El s-a declarat un outsider în primul tur, la 6 februarie, la conducerea noii formaţiuni Partidul Progresului Social Democratic (PPSD), şi a urcat foarte rapid în sondaje în cele două luni dintre tururi.

El nu dispune, însă, de o majoritate în Parlament şi este necesar să se sprijine pe alte partide.

Rodrigo Chaves a fost sancţionat cu privire la hărţuirea sexuală a două dintre colaboratoarele sale, în perioada 2008-2013, pe când lucra la BM.

Noul preşedinte a fost retrogradat, iar apoi a plecat din post, câteva săptămâni mai târziu, şi a fost numit ministru de Finanţe în Costa Rica.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.