Partidul Conservator, care se află la putere în Regatul Unit, a fost înfrânt vineri în două scrutine parţiale de către Partidul Laburist, un rezultat de rău augur pentru premierul Rishi Sunak, care se află la cel mai scăzut nivel în sondaje, în timp ce opoziţia laburistă dispune de un avans larg în sondaje în vederea alegerilor legislative prevăzute anul viitor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Candidata laburistă Sarah Edwards a obţinut mandatul din Tamworth, în centrul Angliei, odinioră asigurat conservatorilor, cu un avans de 1.316 de voturi, eliminând un avans de aproape 20.000 de voturi.

Conservatorii au pierdut cu 1.192 de voturi mandatul din Mid-Bedfordshire, în centrul Angliei, pe care l-au obţinut cu 24.664 de voturi în 2019.

Aceste două scrutine au avut loc în contextul în care premierul conservator Rishi Sunak se află la cel mai scăzut nivel de când a ajuns la putere, în urmă  cu un an.

Opoziţia laburistă dispune de un avans larg în sondaje în vederea alegerilor de anul viitor şi a catalogat ea însăşi cele două mandate drept ”foarte sigure” pentru consevatori.

Conservatorii recunosc că aceste două scrutine au loc într-un context ”dificil” la nivel local.

Plecarea celor doi deputaţi poartă marca erei Boris Johnson, care a fost nevoit să plece de la putere în vara lui 2022, în urma unei serii de scandaluri, în frunte cu cel al petrecerilor cu alcool la Downing Street care încălcau reglementările împotriva covid-19.

În Mid-Bedfordshire, aceste alegeri legislative parţiale au fost organizate din cauza demisiei deputatei conservatoare Nadine Dorries, o susţinătoare aprigă a fostului premier.

Acest fost ministru al Culturii a demisionat din postul de deputată după ce i s-a refuzat un loc în Camera Lorzilor şi l-a acuzat pe actualul şef al Guvernului de abandonarea ”principiilor fundamentale ale conservatorismului”.

În circumscripţia Tamworth, alegătorii urmau să-l desemneze pe succesorul lui Chris Pincher, care se află în centrul unui scandal care i-a fost fatal lui Boris Joshnson.

La sfârşitul lui iunie 2022, deputatul a pus mâna pe fesele unui bărbat şi pe părţile intime ale altuia, într-o seară, la sfârşitul lui iunie 2022, la foarte selectul Carlton Club, la Londra, care a găzduit odinioasă Partidiul Conservator.

În urma unor presiuni oentru a spune ce ştia despre Chris Pincher în incidente anterioare, Boris Johnson a recunoscut o ”eroare” prin faptul că l-a numit cu câteva luni mai înainte, iar Downing Street a recunoscut, până la urmă, că Boris Johnson a fost informat încă din 2019 cu privire la acuzaţii vechi formulate împotriva lui Chris Pincher, dar a dat asigurări că a ”uitat”.

Chris Pincher, deputat în această circumscripţie din 2010, a demisionat după ce i-a fost respins apelul împotriva suspendării în Parlament, care ar fi condus oricum la alegeri parţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.