Camera Reprezenţilor americani l-a convocat pe emisarul Statelor Unite pentru Afganistan Zalmay Khalilzad să-şi detalieze ”planul de pace” şi să explice cum a ”deraiat” cu ruptura de către Donald Trump a negocierilor cu talibanii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Luni de zile, nu am fost în măsură să obţinem răspunsuri cu privire la planul de pace în Afganistan, iar acum preşedintele spune că planul este mort şi îngropat. Avem nevoie să-l audiem în mod direct pe emisarul administraţiei pentru Afganistan, pentru a înţelege cum a deraiat acest proces”, a declarat joi, citat într-un comunicat, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, democratul Eliot Engel.

El l-a ”citat să compară” în mod oficial pe negociatorul american la 19 septembrie, într-o audiere publică, iar Zalmay Khalilzad este obligat de lege să se prezinte la această convocare.

Alesul democrat a explicat că s-a ajuns în această situaţie, pentru că Departamentul de Stat i-a respins, afirmă el, cel puţin în trei rânduri, în ultimele luni, solicitări în vederea unei audieri a diplomatului, care negocia de un an acordul cu talibanii.

El a ameninţat să-l citeze să compară la audieri chiar înainte ca preşedintele Trump să anunţe, sâmbătă, că a pus capăt negocierilor cu insurgenţii, din cauza unui nou atentat sângeros în care a fost ucis un militar american la Kabul.

Miliardarul american a anulat, cu aceeaşi ocazie, un summit secret cu talibanii, prevăzut potrivit spuselor sale, chiar a doua zi, la Camp David, prestigioasa reşedinţă secundară a preşedinţilor americani.

Zalmay Khalilzad, care s-a întors la Washington, nu s-a exprimat de atunci. Iar în timpul procesului negocierilor, el a dezvăluit doar puţine detaii cu privire la ”acordul de principiu” pe care afirma că l-a încheiat cu talibanii.

Acest acord ar fi urmat să permită o retragere treptată a militarilor ramericani, în schimbul unor garanţii de securitate, unei ”reduceri a violenţei” şi deschierii unor negocieri directe între talibani şi Guvernul de la kabul.

”Peste 2.000 de militari americani au murit în Afganistan şi m-am săturat de această administraţie care lasă Congresul şi pe americani în ignoranţă pe tema procesului de pace şi cu privire la intenţiile sale de a pune capăt acest îndelungat război”, care durează de 18 ani, a protestat Eliot Engel.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a lăsat duminică uşa deschisă unei reluări a negocierilor.

Donald Trump a dat asigurări, săptămâna aceasta, în mai multe rânduri, că aceste negocieri s-au terminat ”pe bune”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.