Un ofiţer de rang înalt al armatei ruse a avertizat că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un război la scară largă în Europa, iar probabilitatea ca forţele Moscovei să se implice într-un nou conflict creşte "semnificativ", relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul-colonel Vladimir Zarudniţki, şeful Academiei Militare a Statului Major General al armatei ruse, a făcut aceste comentarii într-un articol publicat în "Gândirea militară", o revistă a Ministerului Apărării, a relatat joi agenţia de presă de stat RIA.

"Posibilitatea unei escaladări a conflictului din Ucraina - de la extinderea celor care participă la forţele proxy folosite pentru confruntarea militară cu Rusia până la un război pe scară largă în Europa - nu poate fi exclusă", a declarat acesta, potrivit RIA.

"Principala sursă de ameninţări militare la adresa statului nostru este politica antirusească a Statelor Unite şi a aliaţilor săi, care duc un nou tip de război hibrid pentru a slăbi Rusia în toate modurile posibile, a-i limita suveranitatea şi a-i distruge integritatea teritorială", afirmă generalul.

"Probabilitatea ca statul nostru să fie atras în mod intenţionat în noi conflicte militare creşte semnificativ", punctează el.

Comentariile sale vin după ce preşedintele francez Emmanuel Macron i-a luat prin suprindere inclusiv pe aliaţi afirmând că nu poate fi exclusă posibilitatea ca Occidentul să trimită trupe în Ucraina pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei, deşi a precizat că nu există în prezent un consens în această privinţă. 

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, iar preşedintele Vladimir Putin a avertizat că Occidentul riscă să provoace un război nuclear dacă trimite trupe să lupte în Ucraina.

Putin prezintă decizia sa de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în februarie 2022, drept o operaţiune militară specială menită să asigure securitatea Rusiei împotriva unei conduceri ucrainene tot mai ostile, susţinută de SUA.

Comentariile lui Zarudniţki vin într-un moment în care Occidentul se străduieşte să ajute Ucraina cu mai multe arme şi finanţare după contraofensiva eşuată a Kievului din vara anului trecut şi după ce forţele ruseşti au recâştigat iniţiativa pe câmpul de luptă.

CITEȘTE ȘI Ucraina îşi propune să desfăşoare acţiuni de contraofensivă în 2024, potrivit unuia dintre comandanţii săi

Pe de altă parte, Zarudniţki a pledat pentru o serie de schimbări în modul în care Rusia îşi organizează armata şi securitatea, precizează RIA, inclusiv punând un accent mai mare pe cooperarea cu ceea ce el a numit ţări prietene pentru a asigura propria securitate a Rusiei şi pentru a consolida întreaga societate rusă în jurul nevoilor sale de apărare.

CITEȘTE ȘI Rusia poate continua lupta în Ucraina cel puţin doi ani, avertizează spionajul lituanian

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.