Conducerea prestigioasei Universităţi de Artă Dramatică şi Cinematografică de la Budapesta a demisionat în semn de protest faţă de numirea unui nou Consiliu de Administraţie de către Guvern, suspeceptibil în opinia sa să priveze instituţia de orice autonomie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De când a ajuns la putere, în urmă cu zece ani, premierul suveranist Viktor Orban a consolidat considerabil controlul statului în domeniul culturii şi presei în Ungaria.

În discursul victoriei celui de-al treilea mandat, în urma alegerilor din 2018, el şi-a stabilit  ca prioritate ”ancorarea sistemului politic într-o eră culturală”. Susţinătorii săi denunţă dominarea vieţii artistice de către actori cu idealuri progresiste.

În virtutea unei legi adoptate anul acesta, Universitatea de Artă Dramatică şi Cinematografică, înfiinţată în urmă cu 155 de ani, este de-acum proprietatea unei fundaţii private, în locul statului.

Guvernul Orban a desemnat un Consiliu de cinci administratori, fără să ţină cont de numele propuse de către universitate, negând că aduce vreo atingere libertăţii de exprimare.

Conducerea instituţiei consideră că această decizie o privează de dreptul de a superviza toate problemele legate de buget, de organizarea şi gestionarea personalului.

”Este o cotitură pentru noi, pentru că nu mai rămâne nimic din autonomia acestei instituţii. Trebuie să încetăm să mai predăm în sălile de clasă”, a declarat Eszter Novak, una dintre decanii univesităţii. ”Este începutul unei noi ere”.

Studenţii demonstrau marţi împotriva deciziei.

Aproximativ 250 de studenţi s-au închis în sediul universităţiiîn noaptea de luni spre marţi şi denunţă pierderea independenţei instituţiei, potrivit Wuronews.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.