Condamnaţi ruşi angajaţi în Ucraina în armata rusă în schimbul unei amnistii viitoare îşi ”ispăşesc crima prin sânge”, justifică vineri un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, o strategie criticată de ONG-uri pe care Kremlinul şi-o asumă, în contextul în care Moscova ar fi recrutat 100.000 de combatanţi din închisori, potrivit unei jurnaliste exilate, care întorşi de pe front pot fi un pericol la adresa populaţiei ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Persoanele condamnate, inclusiv cele cu privire la infracţiuni grave, îşi spăşlesc crima prin sânge pe câmpul de luptă”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

”Ei spăşesc prin sânge în unităţi de asalt, sub gloanţe, obuze”, a subliniat Dmitri Peskov.

El răspundea astfel unei întrebări despre Vladislav Kanius, un bărbat condamnat la 17 ani de închisoare cu privire la omuciderea sordidă a fostei sale partenere care, potrivit presei ruse, ar fi fost eliberat după ce a luptat în Ucraina.

100.000 DE COMBATANŢI RECRUTAŢI ÎN ÎNCHISORI

Cazul lui Vladislav Kanius a provocat o emoţie puternică în rândul organizaţiilor de apărarea femeilor din Rusia.

Zeci de mii de condamnaţi în justiţie, unii cu privire la omor sau viol, au fost recrutaţi începând de anul trecut în închisosri pentru a lupta timp de mai multe luni în Ucraina, în schimbul unei amnistii.

Această strategie a fost pusă în aplicare în paralel cu mobilizarea câtorva sute de mii de rezervişti, adică civili, în toamna lui 2022.

O fostă jurnalistă, Olga Romanova, în exil, care militează pentru drepturile deţinuţilor şi activiştilor din opoziţia rusă, dezvăluie că Moscova a recrutat în totral 100.000 de combatanţi din închisoare.

Kremlinul nu a prezentat niciodată vreun bilanţ oficial în acest sens.

Acesta este cazul unor combatanţi Wagner, luaţi direct din celulă sau din curtea închisorii de către fostul lider al grupării paramilitare, Evgheni Prigojin, mort în augist în explozia în zbor a avionului său, la două luni după o rebeliune abandonată.

Însă această strategie se poatedovedi periculoasă pentru societate, la întoarecerea în societate a acestor condamnaţi de pe front, au tras un semnal de alrtă ONG-uri.

În ultimele luni, presa rusă a scris despre mai multe cazuri ale unor deţinuţi eliberaţi care au comis infracţiuni grave - inclusiv omoruri şi violuri - după ce au ieşit din armată şi după ce au fost aministiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.