Miniştrii Muncii şi Afacerilor Sociale din Uniunea Europeană (UE) au ajuns la un compromis asupra revizuirii directivei muncitorilor detaşaţi, a anunţat ministrul francez al Muncii Muriel Pénicaud, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această directivă din 1996 defineşte statutul salariaţilor detaşaţi provizoriu de către întreprinderi să munească în altă ţară, iar revizuirea ei riscă să relanseze clivaje între Europa de Est şi Europa de Vest.

După 12 ore de negocieri, majoritatea miniştrilor au aprobat luni propunerea de limitare la 18 luni a duratei maxime a detaşării şi s-au înţeles asupra unei perioade tranziţie de patru ani între încheierea unui acord definitiv şi punerea lui în aplicare.

Ungaria, Lituania, Letonia şi Polonia au refuzat să susţină propuenrea, iar Irlanda, Marea Britanie şi Croaţia s-au abţinut, exprimându-şi îngrijorarea faţă de consecinţele negative ale acestei revizuiri asupra întreprinderilor în domeniul transporturilor.

Ministrul olandez a salutat acest compromis, apreciind că toţi angajaţii merită să fie protejaţi de o concurenţă neloială.

Negocieri în Consiliul European, care reprezintă statele membre UE, urmează să fie angajate cu scopul finalizării până la sfârşitul anului a revizuirii directivei, care defineşte statutul salariaţilor detaşaţi de către întreprinderea lor pentru a munci o perioadă în altă ţară din UE.

MACRON SALUTĂ UN ”ACORD AMBIŢIOS”

Emmanuel Macron a salutat, în noaptea de luni spre marţi, ”acordul ambiţios” încheiat între miniştii europeni ai Muncii şi Afacerilor Sociale cu privire la muncitorii detaşaţi, apreciind că revizuirea directivei din 1996 va iferi ”mai multă protecţie şi mai puţine fraude”.

”Europa avansează. Salut acordul ambiţios cu privire la munca detaşată: mai multă protecţie, mai puţine fraude”, a scris şeful statului francez pe Twitter.

”Perseverenţa, dialogul şi ambiţia permit Europei să se transforme în serviciul tuturor”, a adăugat el.

Revizuirea directivei cu privire la munca detaşată reprezintă un adevărat test pentru Macron, care a făcut dintr-o ”Europă care protejează” una dintre axele relansării unei Uniuni Europene afectate de mişcări populiste în ultimii ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.